Групата на ГЕРБ-СДС отговори на твърденията за манипулации на резултатите от "София избира"

  • 09 декември 2020 17:42

  • 561
  • 0
Групата на ГЕРБ-СДС отговори на твърденията за манипулации на резултатите от "София избира"
© Булфото

Идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите от програмата "София избира" е смехотворна. Никой не ни задължава да стартираме такива инициативи. Нашето виждане, че са необходими инструменти, с които директно да финансираме проектите на граждани и организации е облечено в последователна работа по създаване и развитие на такива програми. Това се посочва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет по повод обявените днес резултати от гласуването по програмата "София избира".

От организацията "Спаси София" посочиха по-рано днес, че ГЕРБ са обявили фалшифицирани резултати от "София избира" и проектът на "Спаси София" "Улици за всички", който според системата е на второ място с 5338 гласа.

В позицията на ГЕРБ се посочва, че от години граждански организации имат достъп до финансиране през програмите "Европа", "Култура", "Социални иновации", "Зелена София", "Кризата като възможност". Общинските съветници от ГЕРБ отправят поздравления за гражданската ангажираност и енергия на всички, които са предложили проекти и са участвали в гласуването в инициативата "София избира" и най-вече на инициаторите на проекта "София избира децата", събрал най-много гласове.

Чобанов за отварянето на детските градини в София: Все още рискът е много голям

Кметът Йорданка Фандъкова създаде програмата "София избира", за да даде още една възможност на гражданите да се включат в управлението на града като предлагат проекти, събират подкрепа за тях и гласуват директно. Освен създаването на всички тези програми, можем да се похвалим с прозрачността и ефективността, с която се управляват те. В голяма част от тях привличаме външни оценители, които базирано на своята експертиза решават кой да получи финансиране с публичните средства.

Колегите в общинския съвет имат правото на свои предпочитания към подадените проекти, както и всеки друг гражданин. Но спекулациите и предположенията, без каквито и да били доказателства за пробив в системата за гласуване, са груб опит за опорочаване на резултатите от това допитване до гражданите на София.

Продиктувано от политическо твърдоглавие и отказ на Борис Бонев и сътрудниците му да се помирят с простия факт, че те нямат монопол върху мнението на софиянци. Че тяхното мнение и виждане по определени въпроси е само едно от многото възможни, и те нямат повече права от всички останали, посочват съветниците от ГЕРБ-СДС. Те изразяват надежда, че подобни инициативи за по-сериозното включване на гражданите в управлението на София няма да бъдат компрометирани, от общински съветници, неспособни да чуят гласа на столичани.

Последвайте канала на

Novini.bg
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини