Карантинирането вече ще става и с получаване на СМС или имейл

  • 03 декември 2020 11:43

  • 2172
  • 0
Карантинирането вече ще става и с получаване на СМС или имейл
© Pixabay

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето, предложени от Даниела Дариткова от ГЕРБ. Целта им е прецизиране на разпоредби по отношение на задължителната изолация и карантина, както и задължително болнично лечение на лица, болни от или заразоносители на заразна болест.

В закона беше записано, че на задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19.

Досега за тези пациенти беше записано, че освен на задължителна изолация, подлежат и/или на болнично лечение.

Служители на Столичната община ще подпомогнат работата на СРЗИ

Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести извън посочените по-горе, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест.

За издаденото предписание за изолация или карантина гражданите ще бъдат уведомявани устно на посочен от лицето мобилен или стационарен телефонен номер, което се удостоверява писмено с подпис на извършилото го длъжностно лице, като писменото удостоверяване се прилага към преписката.

Уведомяването може да става и чрез изпращане на електронно или кратко текстово съобщение (СМС) на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер.

СРЗИ разпространи протокола, който всеки заразен с COVID-19 задължително трябва да спазва

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв.

Бяха направени и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се създаде правна възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването със заповед да забрани за определен срок от време износ на лекарствени продукти от територията на страната.

Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението на България.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини