Като буря в чаша вода...

  • 02 декември 2020 17:20

  • 2014
  • 0
Като буря в чаша вода...
© булфото /архив/

След като от няколко дни министри и общински съветници ни занимават с противоречивите си становища ще има или няма да има безводие в Бургас, днес управляващите гласуваха против премиерът да се яви в парламента и да обясни откъде идва този хаос и кой и защо прави буря в чаша вода по тази болна за цялото ни общество тема, защото, както е известно, безводие ни дебне отвсякъде. В основната държавна говорилня - Народното събрание, с 95 гласа „против” и 10 „въздържали се” предложението за изслушване на Борисов по тази важна за хората тема, беше отхвърлено.

Депутатите няма да изслушват премиера за евентуална водна криза в страната

За всички поданици не остава друго, освен да се молят на природата за повече дъждове, така щото язовирите да са пълни и безводие да няма. Но реалната картина във водния сектор е трагична, по признание на повечето уважавани експерти в този сектор и безводието дебне хиляди българи в различни краища в страната.
Да припомним, че 

МОСВ поиска бедствено положение за Бургас, 

за да може в бързи срокове местното ВиК-дружество да се справи с очертаващото се безводие. Аргументите са, че вода в язовир "Камчия", който захранва питейно града, има само до май 2021 г. Като алтернатива правителството възложи преди месеци на МРРБ да ремонтира язовирите "Порой" и "Ахелой" и да се изградят довеждащи водопроводи до деривация "Китка". После пък ни облъчваха с теории на конспирацията, че вода имало, но някои били искали да правят ремонти, заради обществените поръчки и т.н. и т.н.. Освен в оскандаленият Бургас и преди това обезводненият Перник, аналогични проблеми има и в Търговище. Антоново черпи вода от язовир "Ястребино", чието предназначение е за поливане на земеделските площи. Според МОСВ в община Антоново има 140 водоизточника, за които не е подадено заявление за ползване, общо в областта ВиК - Търговище ползвало едва 13 от всичките 283 източника - налице е резерв, който да реши проблемите. Подобно е положението с язовир "Тича" и т.н.. 

Дертовете във водния сектор у нас са не един и два,

от години управленията едно след друго подценяват тази важна и стратегическа област от стопанския ни живот и е чудно, че до днес хората в него горе-долу все пак се справят. Впрочем там квалифицираните кадри остаряват и редиците им оредяват, а млади трудно се хващат да работят, поради ниското заплащане. Средната заплата там е около 750 лева месечно. Оплакват се и от липса на пари за инвестиции, поради което ремонтите се правят бавно и тромаво, ако изобщо се извършват.
Същевременно, колкото и да е парадоксално

за водоснабдяването у нас отговарят цели 7 министерства. 

Както се казва, скоро и вода може да няма, ама чиновници в министерствата и затова ще бъдат назначени. Все пак няма да е лошо да се припомни, че окрупняването на ръководството на водоснабдяването не бива да се бави, за да не се допускат повече хаосни ситуации като сегашната, в която заети в сектора говорят един през друг противоречиво и объркват хората още повече.
Иначе с почуда разбирам,че дори Германия и Белгия са застрашени от безводие. Нищо, че там пилеенето и загубата на вода по тръбите е близо 22 на сто, а у нас при всичките усилия на концесионерите от три десетилетия насам и постоянното оскъпяване на водата с тази цел, стигна около 60% !

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2014 0

Свързани новини

Водещи новини