Защо и пандемията не може да спре войната по пътищата у нас?

Във връзка с утежнената пътна обстановка и зачестилите пътнотранспортни произшествия (ПТП) екипът на Novini.bg потърси експертното мнение на Диана Русинова, председател на Европейски център за транспортни политики, която от дълги години работи в сферата на пътната безопасност.

Какви са вашите наблюдения за отминаващата 2020 г. относно катастрофите по българските пътища?

Ще започна с малко статистика - ще сравня тази година с 2019 г., когато нямаше пандемия. Нещата изглеждат по следния начин - за миналата година до 1 декември са станали общо 6162 ПТП, а тази година са 5309. Ранените към 1 декември 2019 г. са били 7783-ма, а тази година – 6605. През миналата година при катастрофи са загинали общо 574 души, а до този момент за 2020 г. са 442.

Тук голямото предизвикателство е догодина да съумеем да запазим тенденцията за намаляващи случаи, когато бяхме под някакви мерки през пролетта. Тогава бяхме ограничени да пътуваме и отбелязахме най-големия спад. Но през летните месеци отбелязахме ръст на загиналите, както и в момента има известно покачване. Септември и октомври бяха много кървави месеци - средно дневно загинаха по двама човека. Голямото предизвикателство и успех ще бъде да успеем да запазим цифрите от тази година. Лично моето очакване е да има известно покачване, ако няма ограничения във връзка с пандемията, като ограничение на пътуванията. Имаме понижение, но то не се дължи на мерки, които сме приложили за трайно овладяване на пътнотранспортния травматизъм.

Къде са проблемите - при обучението на водачите или при инфраструктурата?

Ако някой излезе да твърди, че проблемът е само с обучението на младите шофьори или само с пътищата ни, ще греши много. Проблемът е много широк, много всеобхватен и не по-малко сериозен. Ние имаме способността да отричаме единия или другия проблем. Като пример ще ви дам, че в Европейския съюз 60% от ПТП са свързани с превишена скорост, а за сравнение в България за 95% от катастрофите като основна причина се посочва превишената скорост. В страните членки на ЕС за 30% от ПТП се определя като причини инфраструктурата и грешки при планирането, при нас само за под 1% от катастрофите признаваме, че причини са инфраструктурата и грешки при планирането. Аз бях шокирана, когато през 2018 г. при тежката катастрофа край Своге такава причина не беше изтъкната, а на всички беше ясно, че именно инфраструктурата е причината за произшествието.

26 души са ранени при катастрофи само за денонощие

Наблюдаваме много сериозен проблем със статистиката, а когато имаме грешна статистика и грешни причини, ние няма как да търсим вярното решение на проблема. Трябва да се търси комплексен вариант за решаване на проблемите. Ние имаме много остаряла инфраструктура на места, в много лошо състояние, което води до грешки на водачите и ПТП. Наблюдава се липса на достатъчно подновяване на пътната маркировка, което влияе особено през нощта и при лошо време, когато водачите са изморени повече, защото те се взират търсят до къде се разпространява широчината на пътя. Има грешно поставени пътни знаци, дори псвевдопътни знаци, които не отговарят на никакви нормативни изисквания. Като много тежък проблем се очертава, че в България се спестяват пари, като слагаме по-малки пътни знаци, отколкото трябва. В същото време и инструкторите казват, че обучават правилно, държавата казва, че не допуска грешка и допуска на пътя само годни водачи, а в същото време всички виждаме колко много загинали и ранени на пътя има.

Вашите съвети към водачите за празниците?

Ако искаме да сме с близките си и да не станем жертва на ПТП, трябва да бъдем изключително внимателни и предпазливи на пътя и да знаем, че зимната гума може да спаси човешки живот, че трябва да съобразяваме  скоростта с лошата инфраструктура и да знаем, че някой може да не е почистил платното. Все още се караме чия е отговорността за различни неща, но в същото време водачите трябва да поемат със собствения си живот тази отговорност. Загубихме достатъчно животи в тази пандемия, затова ние трябва да дадем нещо от себе си, за да намалим жертвите на пътя, тъй като държавата едва ли ще го направи, за да може да имаме едни хубави празници със семействата си. 

Коментари

 1. 2020.12.01 | 20:28
  Експертът Русинова твърди, че причината за катастрофата край Своге била пътната инфраструктура. Причината е превишената скорост. Водачът е длъжен да се съобрази с реалната обстановка , ако е необходимо ще кара с 5 км.ч. За съжаление той излезе от затвора, а загиналите от гроба не!
 2. 2020.12.01 | 20:14
  Тотален видеоконтрол и жестоки санкиции, незабавно
 3. 2020.12.01 | 19:19
  СЛАБИ И НЕУКИ ШОФЬОРИ, ЛОШИ ПЪТИЩА, САМОУВЕРЕНИ ПИКЛЬОВЦИ С НУЛА ОПИТ И УМЕНИЯ И КОЛА НАД 200к.с.!!! Проблемът е комплексен!
 4. 2020.12.01 | 18:56
  Защото пандемията от простотия и глупост върлува отдавна. Разликата между добро и зло , границата не е осъзната. Няма респект и спозване на закона.
 5. 2020.12.01 | 18:47
  Защото от корона вирус се боледува а не се поумнява. Възпитанието е до първите 7 години.
 6. 2020.12.01 | 17:57
  Култура на пътя се казва То кат отсъства по принцип ..чакай я на пътя....
  1. 2020.12.01 | 17:57
 7. 2020.12.01 | 15:59
  в 95% от случаите е "скорост, несъобразена с пътните условия". Това, че новоположен асфалт се цепи и пропада не е проблем. Това, че липсват мантинели или са на 30 години не е проблем. Това, че храсталаците около пътищата се "косят" единствено от ТИР–ове не е проблем. Това, че контрола на КАТ се свежда да дебнат зад някой неокосен храст, а не на доказаните смъртни отсечки не е проблем.
  1. 2020.12.01 | 17:28
   Нацепен асфалт, храст или мантинела не са убили досега човек, убиват такива, дето карат като бесни и изпреварват без видимост и на забранено, добре че са дупките даже, че ако бяха пътищата като в чужбина щеше да има още повече катастрофи.
 8. 2020.12.01 | 16:59
  Защото няма контрол и събираемост на глобите. Пресният пример тити папазаов със толкова много глоби до сега трябваше даса му взели книжката да ама не
 9. 2020.12.01 | 16:54
  Затова защото луд умора нема!!!
 10. 2020.12.01 | 16:37
  Защото е пълно с комплексирани, напомпани и внерезени типове и нагли жени.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет