Откриха манган във водата в село Брестовица

Експертиза установява причините за наличието на манган в питейната вода в село Брестовица. Тя се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал, съобщава пресцентъра на Областна администрация.

На среща с областния управител Дани Каназирева, управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов, зам.-кмета на община Родопи Владимир Маринов и Инициативния комитет на ГС "Живот за Брестовица" са представени междинните резултати от проучването за причините и характера на влошеното качество на питейната вода на с. Брестовица и дали наличието на манган е свързано с покачване на нивото на реката при помпените станции на МВЕЦ-а, където се е образувало заблатяване и гниене.

ВЕЦ-ът в Кадиево замърсил с манган водата на Брестовица

Експертизата е установила хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, както и нарушения при одобряване на ПУП. Според експертите, направените сондажи, установяват наличието на наднормено количество манган в трите кладенци на с.Брестовица, обясни областният управител.

Управителят на ВиК Пловдив Спартак Николов посочи, че се работи за решаването на проблема. Предприети са и временни действия за намаляване концентрацията на мангана в питейната вода чрез нейното айриране /обогатяване с въздух/ и частично отстраняване на мангана.

"Решението трябва да се търси в изграждането на дублиращи водоизточници от по-дълбок и защитен от замърсяване водоносен пласт. Освен това трябва да бъде подменена вътрешната водопроводна мрежа на село Брестовица. В момента от ВиК и община Родопи подготвят тръжна документация за изготвяне на проекта", добави Каназирева, цитирана от БТА.

От направения анализ става ясно, че съществува реална опасност изсъхналите дървета, в следствие на гниещите процеси в коритото на реката, да паднат и да бъдат отнесени при високи води. Рискът е голям и те да заседнат в тесния участък пред централата, а това да доведе до наводнение в близките населени места и ЖП моста на с. Кадиево, се посочва още в съобщението.

Коментари

  1. 2020.11.28 | 05:17
    otkrihme servitiorkata zdravka,dane ne si misli che ne znaem koq e i koi stoi zad neq
  2. 2020.11.27 | 16:37
    Некой мангал се изкъпал в каптажа, затова има!
  3. 2020.11.27 | 16:06
    А в Драгалевци има един Ман Галкойто изкорми държавицата ни .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет