Епидемиолог: Децата до 10-годишна възраст трябва да ходят присъствено на училище

Училищата и детските градини не са основният източник на заразата, каза в рубриката "Чети етикета" на бТВ проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18829

„Мисля, че всички се съгласихме, че коронавирусната инфекция не е грипна. При грипа малките деца боледуват най-често. Не мога да разбера защо пренесохме това виждане към коронавируса, при положение че за щастие той проявява милост към децата“, коментира Кожухарова.

Тя е на мнение, че децата до 10-годишна възраст трябва да ходят присъствено на училище, стига да няма проблем с преподавателите.

Според нея въведените мерки този път са предприети навреме за разлика от месец март, когато те бяха преждевременно предприети.

МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

„Някои от тях обаче ми се струват с не такава потенциална ефективност“, допълни тя.

„Затворените помещения крият опасност, когато вътре има много хора. Опасността е толкова по-голяма, колкото по-възрастни са те. Така че примерът с класната стая не е нов, известен е в науката. В един офис, например, картината е много по-сериозно, отколкото в една класна стая“, обясни проф. Кожухарова.

По думите ѝ ваксинацията е най-сигурният начин за борба с дихателните инфекции. Според нея учителите трябва да са втората приоритетна група за ваксинация.

„Важно е обаче Министерството на здравеопазването да направи два плана, които да публикува. Един за действие при следваща вълна на пандемията, защото на практика това е първа вълна за България и няма да бъде последната. Все още имаме време да се подготвим за следващата, която няма причина да бъде по-ниска от тази. Вторият план трябва да е именно за ваксинацията и приоритетните групи“, на мнение е проф. Мира Кожухарова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18829

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.27 | 12:42
  АБЕ ТИЯ ТЪПАЦИ В БГ. РАЖДАТ ЛИ СЕ ИЛИ НА КОНВЕЙР ГИ ПРАВЯТ
 2. 2020.11.27 | 12:14
  И кой ще ги учи?! Пълен идиот. Учител съм, 7 дена вече съм болна. 70% от колегите ми са болни. Клас от 18 останаха 6 здрави деца. Аман от политика! Няма да уча болна ничии деца!
 3. 2020.11.27 | 12:13
  То, миналата година, през декември, тази същата не обясняваше ли в БТВ с присмех, че Китай и респективно вируса са прекалено далеч, за да се разпространява болестта у нас?Ако не е тази, беше някаква подобна, и то от ВМА. Срам и позор.
 4. 2020.11.27 | 10:24
  Другарко предварителни мерки се взеха март щото щеше да се стигне до тук още тогава недей да говориш глупости
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет