Започват масови проверки в цялата страна за спазването на изискванията за безопасност на труда на строителните обекти

  • 26 ноември 2020 13:23

  • 1311
  • 1
Започват масови проверки в цялата страна за спазването на изискванията за безопасност на труда на строителните обекти
© Булфото/Архив

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната се спазват нормативните изисквания и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците по строежите, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на редица статии в медиите, в които се цитират данни за настъпили инциденти с работници при извършени строителни работи в периода май-ноември 2020 г. Във връзка с конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазването на законността в защита на държавния и граждански интерес, както и за предотвратяването на подобни инциденти, ВАП сезира контролните органи. По време на проверките следва да стане ясно дали на строителните обекти се спазват условията, цитирани в Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ).

Арматура премаза строители, един работник е починал

Резултатите от проверката следва да бъдат обобщени в доклад, в който да присъства информация за направените констатации, предприетите мерки и действията за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и дали са санкционирани нарушители. Ако по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи или престъпления от компетентността на съответна прокуратура, следва и те да се уведомят. Обобщеният доклад трябва да се предостави на ВАП в кратък срок.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.26 | 13:58

1
Проверката ще се провежда изцяло по документи донесени в общината от добронамерените инвеститори. Все пак това са все наши хора, не може заради едни работници да съсипем единствения отрасъл, който движи икономиката напред, нали? На кого ги разправят тия вицове с проверките?

Добави коментар

Водещи новини