Масирани хайки за кучета по тъмни доби

  • 27 април 2012 06:12

  • 2014
  • 6
Масирани хайки за кучета по тъмни доби
©

Масирани хайки по зори и здрач за нерегистрирани домашни кучета започва Столичната община от май.

"Досега проверките бяха основно в големите паркове и градини, но вече ще се засили и контролът в междублоковите пространства рано сутрин и късно вечер", съобщи кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

От началото на годината са проверени 595 собственици на кучета и само 9% от тях са били нередовни. Наложени са 28 глоби. По данни на общината в София декларираните домашни любимци са 1280, а събраните такси за тях са 37 400 лв., пише "Стандарт".

През май кметството ще започне и масирана информационна кампания как стопаните да регистрират домашните си любимци. "От февруари процедурата е облекчена, но наша грешка е, че не сме популяризирали досега това", призна Фандъкова. Регистрацията става само с едно отиване в данъчната служба по местоживеене с ветеринарно-медицинския паспорт на кучето. Подготвя се и софтуер, който да позволи подаване на декларации по интернет.

Таксата за гледане на куче в дома е 24 лв. То трябва да бъде регистрирано в 7-дневен срок от придобиването му или ако е новородено - до 4-месечната му възраст. Ако домашният любимец се кастрира, стопанинът му се освобождава от такса. Фандъкова се закани да затегне условията за осиновяване от приюти, а също и последващия контрол.

От "Екоравновесие" ще насочат усилията си в залавянето, обезпаразитяването и кастрирането на бездомните кучета в промишлените и крайградските зони, както и по строежите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2014 6

Коментари 6

Добави коментар
Гюм

2012.04.27 | 22:52

6
В Саудитска Арабия си има закон за кучетата: Ако куче оближе кухненски съд,този съд трябва да се измие и да се изтърка 7 пъти с пясък,да се убият бактериите от кучето. Ако куче ухапе човек,то трябва да бъде бито 100пъти с пръчка но да остане живо. Ако куче осакати човек,то също трябва да бъде осакатено. Ако куче убие човек,да бъде убито с изстрел в главата. Ако куче причини ПТП също а бъде умъртвено. Ако стопанин пусне куче без намордник или каишка,то да бъде Конфискувано,а човекът да лежи 7 дена в кауша,и да плати глоба. В Иран е престъпление да се отглежда куче.

2012.04.27 | 11:56

5
Това регистриране и то е създадено само пари да прибира. В някой държави където хората по ги е грижа за другите живи същества си струва ама в България да си регистрираш кучето ... За какво? Какво получаваш в замяна? Нито някой ще го е грижа ако нещо се случи с това куче - убито, натровено, откраднато, нито има свестни паркове където човек да отиде да си релаксира със кучо, те са все едни кални клетки. И идиоти все ще има дето без никаква причина да искат да навредят на животното, било то щото, например, баба ти Рада вчера видяла по новините че куче нахапало човек. От там тя разбира точно каквото е казано "куче-нахапа-човек". И тя решава че кучето на съседа е кръвожаден звяр дето яде хора, що да не вземе да метна отрова през балкона, и без туй лае по два-три пъти на ден ( това се случва по често от колкото някой може да предположи и обикновено винаги минава безнаказано), или просто защото двукракият търси къде да избие комплекси. Аз кучето си няма да регистрирам, докато не видя че нещо се дава в замяна от държавата.
joro

2012.04.27 | 11:46

4
Мен лично вчера ме нападнаха 3 големи кучета,добре че бях с колелото че да има с какво да се пазя.А най фрапантното беше че на 2 метра от мен имаше хора на които не им пречеше че кучетата налитат(кучетата бяха на някакъв вход и хората които си ги гледат ме успокояваха че "нямало страшно те не напади" а видиш ли те почти ме бяха наръфали.) Няма оправия в нашата "бЪЛГАРИЯ".И в место да мислят за хората,защото те са по важни от кучетата,разни хора даже протестират.не съм такъв човек но им пожелавам тях или техните деца да бъдат нападани от кучета та да видим тогава дали ще мислят така.Това е моето мнение....А и моля ви администраторите или модераторите няма значение кой,направете така че "кодовете" за изпращане да се виждат малко по ясно.
Катя

2012.04.27 | 11:40

3
Кучетата не харесват хора с колелета.И цигани.Не хареесват и хора,дето ги е страх и дето не биха им навредили,въпреки че са учудващо доверчиви.И ти да си на улицата,и ти ще лаеш и ще хапеш - толкова уроди съм виждала да ритат,убиват не само с отрова,ами и по още по-мъчителни начини - всяко живо същество се защитава.Грешката е в наш'те педе****и ,дето само гълтат пари и не взимат мерки.Да отскочат общинарите до Хайделберг ,Лондон и Нотингам,та да видят що е кучкарник - като приют за хора.Мен досега куче не ме е нападало - нито домашно,нито улично - отнасям се с уважение към животните и нямам проблеми.
Катя

2012.04.27 | 11:25

1
дето биха има навредили *
g

2012.04.27 | 11:39

2
"Кучетата не харесвали хора с колелета". Катя, и аз не те харесвам, но няма да дойда да те хапя.

Добави коментар

Водещи новини