А "жълти коридори", кога?

  • 17 ноември 2020 15:02

  • 2016
  • 0
А "жълти коридори", кога?
© фейсбук, pixabay

След злополучната ограничителна мярка по повод коронакризата, наречена "зелени коридори", регламентираща кой кога да пазарува в магазините и аптеките, може би е време да се помисли и за следваща - "жълти коридори". Предвид все по-големият брой на граждани с психични разстройства като фобии, тревожност, депресия, алкохолизъм и т.н.. Така ще се лутаме между коридорите в опит да се опазим от заразата - биологична и социална.

За сведение на наложилите мярката "зелени коридори", в провинцията, пък и на места в столицата, тя не се спазва от първия ден, когато здравният министър я въведе със срок на действие до края на този месец. Припомням, че според тази разпоредба от 8 до 10 часа и между 13.30 и 16.30 часа в аптеките ще е забранено да влизат хора под 65 години, а в трите следобедни часове няма да имат право да посещават и хранителни магазини. 
След като недоволни възрастни хора скочиха срещу заповедтта, тя бе редактирана и им дадоха позволение  да посещават магазините и аптеките и в останалото работно време. Някои разбраха затова, други не, суматохата си продължава. А охранителите на магазините на големите търговски вериги се опитват окомерно да разшифроват възрастта на клиентите. Това хич не е лесна работа, защото има индивиди, които на 65 изглеждат като на 45 и други, които са се родили възрастни и състарени. 

В социалните мрежи плъзнаха шеги и закачки по повод на недомислената заповед за "зелените коридори". 

За капак на всичко тя е и откровено противоконституционна, защото разделя хората по възраст. Да не говорим, че противопоставя едни обществени групи на други. Не само възрастните, но и младите хора недоволстват от часовите затруднения в магазини и аптеки, тъй като пък те ходят на работа и с данъците им се осигуряват пенсии за останалите. Защото, нали със спестяванията за пенсиите на нашите родители, не стана ясно какво точно се случи. Освен, че "онези" фондове и сметки бяха опоскани и над 30 години по-късно все още ни лъготят, че това е дело на "неизвестни извършители". Но да продължим напред -

"зелените коридори" настроиха млади срещу стари,

а в провинцията люто попържат, пращат правилата за "зелен хайвер" и хич не им дреме за някакви мислени-недомислени мерки. Междувременно в социалните мрежи преди дни бяха разпространени снимки от хипермаркет в Хасково. На тях се вижда, че не се спазват нито дистанция, нито дисциплина, нито дезинфекция. Контрол също няма. Така е почти навсякъде извън София. Затова човек се пита - кому са нужни подобни допълнителни усложнения на и без това нелеката обстановка в изолация и криза?! Мерки и правила трябва да има, но такива, които да водят до ред, а не да създадат допълнителен и излишен хаос. Примерно, как да се спазват и какви коридори при едно подобно работно време като това по-долу? Снимката е публикувана от журналистката Кръстана Тасева от Шумен в мрежата.

Същевременно, предвид изолацията, страха от заразата и всички останали социални проблеми в обществата васякъде по света и в частност у нас,

зачестяват случаите на т.нар. "чести" психични разстройства

като тревожност, депресия, зависимости от алкохол и опиати, фобии. По данни на Световната здравна организация и изследвания у нас 14,5% от хората в България в някакъв етап от живота си са страдали от психични разстройства. На Стария континент пък близо 37 милиона души страдат от тревожност, а над 44 милиона се оплакват от депресия. Според специалистите най-много хора страдат от тревожни разстройства, следвани от депресивните и маниакалните състояния. И тъжното е, че тревожността засяга най-вече младите българи. Но пък обяснимо, защото те се страхуват за работата си, за живота си, за бъдещето си... .Според много учени психичните разстройства се появяват в резултат на обстоятелствата в средата, в социото на човека. 

Д-р Анелия Рачева пред novini.bg: Най-голямото богатство на България са хората. Нека се пазим и грижим един за друг!
Човек не се ражда нито тревожен, нито депресивен. Но става такъв вследствие на грижите, неволите, безсперспективността. Затова може би е време да се обмислят и някакви "жълти коридори", предвид зачестилите психични болести напоследък. А оцеляващите ще се лутат между коридорите в опит да се спасят... 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2016 0

Водещи новини