Разкриха причината за големия пожар във фабриката в Катуница

  • 11 ноември 2020 21:00

  • 3078
  • 1
Разкриха причината за големия пожар във фабриката в Катуница
© Булфото (архив)

Взрив на химикали за дезинфекция е причинил огромния пожар, който избухна вчера във фабриката за преработка на череши в Катуница. Това разкриха пред Нова телевизия от МВР. 

Няма замърсяване на въздуха в селото и околните населени места, след стихията, сочат първоначалните данни от мобилната лаборатория на екоинспекцията.

Пожарът в цеха за плодове в Катуница е доизгасен

Огънят, който бушува часове наред,  изпепели два камиона, складът за готовата продукция, хладилното хале и над 1000 пластмасови бидони за съхранение на готова продукция

„Щетите са големи. Изгоряла е хладилната база. Това е почти нова хладилна база, скоро построена по съвременна технология. Големи са щетите”, обясни Илияна Аврамова- началник „Охрана на труда“ във фабриката.

Съдбата на 350 работници, които се трудят във фабриката остава неясна.

Локализираха пожара в Катуница

„Хората са притеснени не толкова за здравето си, колкото за това, че могат да изгубят работата, която имат във фабриката. Има семейства, които работят – и съпругът, и съпругата са вътре и има семейства с по един- два кредита. Тежко е!”, смята кмет на с. Катуница Красимир Юруков.

Семействата от близките до фабриката къщи, които вчера бяха евакуирани, вече са по домовете си. За Марта и двете й деца нощта е била изпълнена с притеснение.

Според разследващите пожарът е започнал при товаро-разтоварна дейност на варели, пълни с химически вещества.

„При разтоварването е имало варели със сух хипохлорид, който се ползва в производствената база и в резултат на този взрив се появява огън, който обхваща и се разпростира като пожар в помещение-складово помещение”, обясни Анелия Влахкинова – старши експерт в РД ПБЗНС- Пловдив.

Разследващите вече иззеха записите от охранителните камери във фабриката. Междувременно прокуратурата влезе във фабриката, за да разследва причините за пожара. Две са основните версии- техническа неизправност или човешка небрежност.

От горенето на полиетиленовите бидони, варели и гуми – до 2 часа през нощта във въздуха на селото е имало завишени нива на фини прахови частици. Днес вече всичко е в нормата. И днес училището и детската градина в Катуница останаха затворени.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.11 | 23:10

1
ЖУРНАЛЯТА, НЕ РАЗКРИХА, А УСТАНОВИХА, ЩОТО НЕ Е ИМАЛО КОНСПИРАЦИЯ, ТОГАВА Е РАЗКРИТИЕ, НЯКОЙ НЕ СИ Е ДОУЧИЛ

Добави коментар

Водещи новини