За първи път в област Кюстендил: Гласово оповестяване ще упътва туристите в автобуса за Сапарева баня

Курортното градче Сапарева баня, от днес може да се похвали с още нещо - първият автобус с автоматизирана информационна система, включваща електронни табели, интерактивен монитор и гласово оповестяване.

Иновацията е по инициатива на на транспортния оператор и се реализира от екипа специалисти по пътнически информационни системи Марио Евстатиев и Николай Александров. Системата е позната в София от няколко месеца, след като те оборудваха демонстрационно един автобус от линия 72, а към момента, над 10 превозни средства вече разполагат с такива системи. Наскоро, Столична община обяви, че планира да оборудва всичките 126 автобуса "МАН", доставени през 2014 година с подобни системи.

Проектът в Сапарева баня е изпълнен на най-високо ниво - гласовото оповестяване, освен съобщенията за спирки, ще информира пътниците за връзки с друг транспорт, възможности за еко-туризъм, а в условията на пандемия от COVID-19, тя напомня и за задължителното носене на предпазни маски при пътуване с обществен транспорт.

Информацията за връзки с други видове транспорт е реализирана, както на български, така и на английски език. Гласът, който озвучава проекта е на режисьора Николай Вачев, който озвучава и превозните средства с независими информационни системи в Софийския обществен транспорт.

Още иновации за пътниците в столичните автобуси

Собствениците на транспортната компания, която реализира сама проекта, планират да оборудват съвсем скоро още два от автобусите си, за да осигури качествена информация за пътуващите, които са предимно туристи. С идеята, те искат да покажат, че иновациите не са само за големите общини и, че имат място и в по-малките населени места, особено, когато става дума за голям поток от туристи.

Снимки: Марио Евстатиев.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет