НСИ удължава срока за набиране на преброители

Националният статистически институт /НСИ/ удължава срока до 16 ноември за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд, съобщиха от институцията.

Към настоящия момент общо за страната са набрани 53.3 процента от предварително планирания брой преброители и 61.7 процента от контрольорите, като ситуацията е различна в различните общини. В 103 общини кандидатите са повече от 85 на сто, като има и такива, в които те са повече от необходимия брой. В 20 общини и райони в най-големите градове заявилите интерес са под 20 процента.

Кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която предпочитат да бъдат наети.

При "Преброяване 2021" населените места в страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100-120 жилища и 250-300 души в зависимост от големината и характеристиките на населеното място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

За община Плевен са необходими 372 преброители, до момента желаещите са 180

За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище - 1.00 лв., а за преброена сграда - 0.70 лева. При преброяване онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 0.80 лева. По този начин общото заплащане на всеки преброител ще бъде индивидуално и ще варира в зависимост от броя на преброените сгради, жилища, лица и електронно преброени лица.

В периода 1-15 февруари 2021 г. един преброител би могъл да изработи средно около 400 лв. за един преброителен участък при 50 процента електронно преброени, но има възможност да поеме преброяването на два или три участъка, като в този случай неговото заплащане може да достигне 1000 и повече лева.

Най-подходящи за преброители са комуникативни хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности, държавни служители, както и студенти. Те ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. до 20.00 ч., включително в събота и неделя.

Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Коментари

  1. 2020.10.30 | 12:57
    За какво ни са ПРЕБРОИТЕЛИ, след като си имаме "математика-професора" Константинов?!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет