Рязко се е покачил броят на заразените с COVID-19 в Кърджалийско

На днешното си онлайн заседание Областният кризисен щаб взе решение за въвеждане на временни ограничителни мерки за срок до 13 ноември, а това се налага поради усложняването на епидемичната обстановка в Кърджалийско и рязкото покачване на заразените с коронавирус /284 случая само за последните 14 дни или 179 на 100 000/. Това съобщи пред БТА областният управител на Кърджали Никола Чанев след заседанието на щаба.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15937

"Всички заведения, ресторанти, кафенета и др. на територията на областта ще са с работно време до 24.00 ч. В ритуалните зали за извършване на сватбени церемонии, кръщенета и погребения ще бъдат допускани до 10 човека. Броят на гостите на организирани празненства на закрито(в т.ч. сватби, кръщенета и др.) се ограничава до 30 души при спазване на противоепидемичните мерки", поясни Ченев.

Според него натоварването на здравната система нараства лавинообразно. В момента в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" се лекуват 26 пациенти с COVID-19. 16 от тях са инфекциозно отделение, шестима в пневмологията, четирима в ОАИЛ. Ръководството на болницата е решило да увеличи броя на леглата за коронавирус, за да посрещне потребностите от лечение.Вмомента в МБАЛ има 41 COVID - легла, което е близо 12% от капацитета на лечебното заведение.

40-45 на сто от всички направени тестове са положителни, отчитат медиците. По данни на РЗИ към момента 341 души са на домашно лечение, 35 са хоспитализирани, починали са 26.

Областният управител Никола Чанев апелира за засилване на контрола от страна на проверяващите органи и приветства инициативата на МЗ медиците да призовават за спазване на противоепидемичните мерки с включени фенерчета и сигнални лампи.

След екипите на ЦСМП той предложи лекарите от МБАЛ да поемат шафетата ида се включат в инициативата всяка вечер в 20.00 часа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15937

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет