Археолози извършват спасителни разкопки в Русе

  • 29 октомври 2020 11:00

  • 292
  • 0
Археолози извършват спасителни разкопки в Русе
© Фейсбук/Регионален исторически музей - Русе

Екип от археолози на Русенския музей, водени от д-р Върбин Върбанов, извършват спасителни разкопки в участък от строителна площадка на римската крепост "Сексагинта Приста" в крайдунавския град. Става дума за Летния театър към Военния клуб. Съоръжението за културни прояви в момента се ремонтира основно.

Върбанов обяснява, че Летният театър е построен през 1961 година, като тогава са били унищожени или покрити с бетон повече от 1000 кв. м площ от територията на римската крепост. Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник "Дунавска правда" от април 1961 година.

"Тогава са били други времена. Римските находки не са означавали нищо до 70-те години", коментира археологът.

Археолози откриха таен изход в Свищовската крепост

Екипът изследва два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър. Двата участъка от 24 кв. м, разположени от двете страни на естрадата, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта.

Върбанов обяснява, че находките в тези малки участъци ще бъдат спасени. Той каза още, че поискали от изпълнителите на ремонта на Летния театър подкрепа - шестима работници, за да може проучването да приключи по-бързо, но такава не им била оказана.

По думите му, след като мястото бъде изследвано, на 9 ноември т.г. ще пристигне комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство, която да даде становище дали да се строи, или не.

По време на разкопките са открити около 100 бронзови монети, останки от две сгради, запазена амфора от пети век, използвана вероятно за вино, а също бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите проучват всички пластове на времето. По тази причина сред находките са множество луксозни предмети от 19 век - британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, както и фини стъклени предмети.

Последвайте канала на

Novini.bg
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини