Жители на град Мартен протестираха за чист въздух

Жители на близкия до Русе град Мартен протестираха тази вечер за чист въздух. Участниците в недоволството блокираха за кратко и движението по главния път Русе-Силистра.

Кметът на Мартен Димо Тонев обясни, че всекидневно се усещат миризми. "Не можем да кажем кой е източникът. Има компетентни хора, които да се произнесат", каза той, цитиран от БТА.

Замърсяването на въздуха убило 476 000 бебета миналата година

Един от участниците в протеста - Недялко Попов от екосдружението "Дунавски регион", заяви, че миризмите идват от предприятия в индустриалната зона, обособена на площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ - между Русе и Мартен.

Протестиращите коментираха статута на тази зона. Това предизвика и сериозни дебати на последното заседание на Общинския съвет в Русе, когато гласуването на Общия устройствен план на общината бе отложено.

Недялко Попов каза, че жителите на Мартен са против зоната да е със статут "чисто производствена", тъй като това ще разреши изграждането на предприятия от химическата промишленост, например.

По думите му жителите на Мартен не искат производства, които замърсяват, да са на 750 метра от Мартен и на два километра от Русе. По този повод е внесена и подписка в общината.

Коментари

  1. 2020.10.29 | 00:03
    kajete na bai ivan da spira da gori gumi na tova tumno tumno mqsto
  2. 2020.10.28 | 21:20
    Браво! Не на маските! Чист въздух!
  3. 2020.10.28 | 20:37
    и да поиска събиране на вземане, за което не разполага с какъвто и да било документ, или на практика се допуска процедурата да стартира на основание на твърдение, неподкрепено с доказателства, допълни омбудсманът
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет