Община Видин със строги мерки и контрол на критични места заради коронавируса

  • 28 октомври 2020 14:03

  • 308
  • 0
Община Видин със строги мерки и контрол на критични места заради коронавируса
© bulphoto (архив)

В момента 41 са активните случаи на територията на област Видин, като 6 от заразените са на болнично лечение (от общо потвърдените 317 случаи досега излекуваните са 253-ма души, починалите - 23-ма). Това обяви д-р Владислав Владински, директор на РЗИ, на пресконференция в Областния конферентен център.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Засега все още Видинска област попада в зелената зона на страната, отбеляза д-р Владински. Той каза, че сред участниците на проведения наскоро велопоход от гр. Дунавци до местността "Божурица", е установено едно лице с положителна проба.

11 са новите случаи на коронавирус в област Видин

Заразеният и семейството му са под карантина, както и контактните лица. Взети са им PCR тестове, резултатите от които се очаква да са готови в четвъртък.

Борислава Борисова, зам-кмет на община Видин обяви, че Община Видин е създала специален пропускателен режим в отдел "Местни данъци и такси" и Центъра за услуги и информация на граждани, следи се за спазване на дистанция, като не се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м, поставени са дезинфектанти.

Директорите на училищата, детските градини и детската ясла също са взели необходимите мерки. В две учебни заведения - ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ОУ "Иван Вазов", където има установени учители и ученици с COVID-19, са карантинирани по две паралелки, а в ДГ "Желязко Попниколов" - една група.

Според заповедта на министъра от 29 октомври учениците от 9-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение, както и студентите във видинския филиал на Русенския университет. Създадена е организация за еднопосочно движение и осъществяване на контрол на централния общински пазар във Видин, уточни Борисова.

От 29 октомври до 12 ноември дискотеките на територията на областта няма да работят, от РЗИ ще бъдат връчени предписания на заведенията за обществено хранене за спазване на мерките - носенето на маски от персонала, осигуряването на дезинфектанти и спазване на разстояние от 1,5 м между столовете на отделните маси, обяви д-р Владински.

Предвижда се извършването на вечерни проверки и ако се установи, че предписанията не се спазват, ще се премине към затваряне на заведенията нарушители, обяви д-р Владислав Владински.

Областният управител на Видин Момчил Станков също призова хората да проявят разум и отговорност, за да бъдат запазени животът и здравето на населението.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини