Екоинспекцията запечата амортизирани съоръжения на ВиК оператора на Разград

  • 28 октомври 2020 13:42

  • 158
  • 0
Екоинспекцията запечата амортизирани съоръжения на ВиК оператора на Разград
©

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда в Русе са извършили вчера извънредна проверка на "Водоснабдяване Дунав" ЕООД в Разград, което стопанисва, експлоатира и поддържа Градската пречиствателна станция за отпадъчни води, съобщават от ековедомството.

Целта е да се провери спазването на даденото през август предписание за възстановяване на байпасната (савачна) връзка за отвеждане на отпадъчните води в авариен канал. Савачните устройства представляват механични прегради за отвеждане на отпадъчните води в случаи на аварийни ситуации.

Необходимостта от подмяната на амортизираните и корозирали савачни устройства е установена при извънредните контролни проверки през август по повод множеството сигнали за неприятни миризми в града. На 27 октомври на тези устройства са поставени пломби на РИОСВ-Русе в затворено състояние.

 

За подобряване на техническата и експлоатационна изправност на Градската пречиствателна станция от "Водоснабдяване Дунав" са предприети допълнителни действия - ремонт на първичния утаител, профилактика на устройствата за въвеждане на въздух в биобасейните и доставка на активна утайка (микроорганизми). С тези мерки ще се възстановят процесите на пречистване на отпадъчните води, постъпващи в пречиствателната станция, посочват от ековедомството.

При проверката от изхода на пречиствателната станция е взета проба от смесен поток отпадъчни води. В зависимост от резулатите е възможно да се промени размерът на наложената текуща месечна санкция на оператора, допълват от екоинспекцията.

Последвайте канала на

Novini.bg
158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини