Посланикът ни в Испания: Не са търсили съдействие българи с COVID-19

Испания преживява втора вълна на заболяването, през уикенда беше отбелязан един негативен рекорд от 52 000 заразени, а през изминалата седмица се отчитаха до 20 000 души на ден. Заразените са повече отколкото по време на първата вълна, но смъртните случаи са значително по-малко, по-нисък е натискът върху болниците и самите болници са много по-добре подготвени.  Това каза за БНТ посланикът на България в Кралство Испания Иван Кондов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16197

Мерките, които въвежда правителството, са вечерен час от 23:00 до 6:00 часа, като автономните области могат да го променят с един час напред или назад; ограничаване събирането на повече от 6 човека на едно място; запълване на заведенията до 50%.

Коронавирусът взе още 42 жертви у нас

Отделни автономни области са приели още по-драстични мерки, като например в Каталуния бяха затворени баровете и ресторантите, има и ограничения за излизане от областта. Хората приемат положително мерките, защото бяха шокирани от високата смъртност през първата вълна. Според статистиките 75% от населението одобрява рестрикциите.

Сигурно има българи, които са заразени, но не са търсили помощ от посолството, заяви посланикът.

Легално пребиваващите в страната българи имат същите права, като испанците и за тях е напълно достатъчно да се обадят на личния си лекар и на телефон, специално посочен за симптоми с COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16197

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет