Радомир чества празник на града

26 октомври 2020 15:38

Радомир чества празник на града
© Община Радомир
260 0

С церемония за издигане на знамената е започнало отбелязването на Димитровден - Ден на Радомир, съобщават от общинския пресцентър.

Традиционен тържествен водосвет за празника е отслужил отец Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия.

В Радомир ще изграждат фонтан на бозата

В Общинския исторически музей е открита изложба-живопис на художника Богомил Благоев. Експозицията ще остане на разположение на посетителите един месец. Кулминацията на празника е била прожекцията на филма "Всички пътища водят до...Радомир" пред сградата на общината.

Филмът е дело на "МониАрт-студио", по поръчка на община Радомир, а негов сценарист и режисьор е Симеон Григоров. Във филма участват Иво Иванов - психолог в ОУ "Христо Смирненски" и Ася Иванова - учител в детска градина "Осми март" в града.

Празничната заря ще озари небето над Радомир в 21:00 часа днес.

От 1855г. Радомир чества Димитровден като празник на града, а Свети Димитър се смята за небесен покровител на жителите му. Тогава е започнал строежът на радомирския храм "Свети великомъченик Димитър".Черквата е вдигната от майстор Миленко от село Блатешница, който е строил и южното крило на Рилския манастир, както и източните сгради на Зографския манастир в Атон.

С решение на Общинския съвет от 1999г. е възстановен Димитровденският събор в града.

Мая Йорданова
260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини