Сблъсък между монаси и игумен в с. Копиловци

Монаси от манастира "Благовещение" в кюстендилското с. Копиловци не пуснаха днес около 50 миряни и бившия игумен на манастира отец Касиан да влязат в Светата обител.

Стигна се и до намеса на полиция, за да се предотврати евентуален сблъсък.
Недоразуменията в манастира продължават вече почти година. Монашеското братство прогони игумена си в края на миналата година с мотива, че той трябвало да се "пенсионира". След "вътрешен преврат" братството избра свой нов игумен и обяви отец Касиан за отцепник. Именно Касиан създаде манастира върху свои наследствени земи.

В началото монасите се прочуха с чистата си православна вяра и неуморен земеделски труд, със средствата от който изградиха манастира върху 9,5 дка земя. Заедно с прилежащата площ, манастирът е разположен на терен от около 100 дка.
Монашеското братство от с. Копиловци беше известно и с това, че не признава промяната на календара от 1968 година и се придържа по стария църковен канон. Заради различията си със Светия синод, манастирът се самоиздържа, чрез земеделски труд.

Касиан днес се опита да встъпи в длъжността си като законен игумен на манастира, но не беше допуснат от братството. Доскорошният игумен беше подкрепен днес и от миряни, а в негова подкрепа са се подписали 300 души от селото. "Аз заставам на поста си като игумен на манастира "Благовещение" и тази позиция ще отстоявам с цената на живота си", каза днес през множеството Касиан.
"Касиан допусна много канонични грешки, някои от които според каноните са непоправими", твърди новият игумен на манастира йеромонах Климент. Той обяви, че ще отвори вратите на храма само за Касиан, но като монах, а не като игумен.

Коментари

 1. 2020.10.25 | 15:19
  Тези монаси са се отделили отцепили от православната църква в България те са разколници така че това е нещо нормално за една разколническа банда
  1. 2020.11.26 | 14:09
   бегай пр д-р Гълъбова
 2. 2020.10.25 | 23:07
  Съжалявам много за отец Касиан, когато го видях как се е променил за последните години и в какво се е превърнал, ми стана много жал за него. Много е тъжно, но с всеки може да се случи. Господ му е взел ума. Тези миряни, които дойдоха да го подкрепят, бяха абсолютно странични хора, които не идват на църква и много от тях дори не са вярващи, а ги използват просто за пълнеж, за да могат да снимат и да показват колко са много. Отец Касиан сам се е отказал от игуменския пост, и е написал специално писмо до братята по този повод, което обаче не искаше да прочете пред камерите, за да не бъдат разобличени лъжите му. А останалите хора, които наистина ходим на църква и искаме да сме православни християни и да сме изрядни пред Господа, подкрепяме изцяло позицията на отец Климент. Дано Господ да ни вразуми всички, и да не се налага повече да участваме в такива грозни сцени, провокации и скандали. Колкото до журналистите, ако наистина искате да разберете какво се е случило, а не да пишете празни приказки и да съблазнявате хората с лъжи и заблуди, питайте отец Касиан за писмото, което е написал до братята, с което се отказва от игуменския си пост, и ще видите колко е интересно и какви тайни ще излязат от там, и ако отец Касиан има смелостта да го прочете цялото пред камерата, така ще се смири, че няма повече и да си помисли да прави такива грозни скандали.
 3. 2020.10.25 | 14:58
  Тази снимка е на църквата в с. Копиловци, обл. Монтана... Коригирайте си недоразумението.
 4. 2020.10.25 | 14:02
  Брадатите дяволи Смитове пак беснeеха, да ги ева.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет