Кметът на Ловеч по повод COVID-19: Да действаме точно сега, още от днес

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна на 21 октомври вечерта към своите съграждани с тревога и загриженост заради увеличения брой на заразени с COVID-19.

През своя профил във Фейсбук кметът призова: Да действаме точно сега, още от днес, а не от утре или след настъпването на здравна криза!

Следва цялото обръщение: Уважаеми съграждани, Последните тенденции с увеличен брой на заразени с COVID-19 наши съграждани ме задължават да припомня някои общи положения. Те са в интерес на всички – от отделния човек до големите фирми и организации. Имаме безпрецедентна глобална здравна, хуманитарна и социално-икономическа криза.

Положението е сериозно без ни най-малко преувеличение. С настъпването на студения сезон трябва да сме готови за допълнително усложняване на обстановката. Все повече става ясно, че не можем да разчитаме на изграждане на имунитет към вируса. Това не е просто грип, както твърдят някои, а един все още неизучен вирус. Затова Общинският оперативен щаб в Ловеч прие на 20 октомври 2020 г. нови, още по- строги мерки. Те са публикувани и всеки трябва да се запознае с тях. Има ги и на официалния сайт на общината.

Призовавам за повече внимание, за по-високо съзнание. Обръщам се специално към родителите, както и към тези, които се грижат за възрастни хора. Налага се да се откажем от не дотам необходими събирания, екскурзии, командировки и пътувания до области, които са по-заразени от нашата област.

Да избягваме струпването на много хора на едно място, да следим да няма смесване на потоците хора в големите помещения. Всички тези мерки са вече известни от пролетта. Питам се, още колко лекари трябва да загинат в тази битка, за да разберем важността на борбата с пандемията? Още колко антирекорди трябва да поставим? Маските са задължителни по здравна целесъобразност, не за да се затворят нечии уста. Колкото сме по-здрави, толкова по-висок глас ще имаме. И не кметът, не общината казват или въвеждат вечерния час за подрастващите. Това го казва Законът за закрила на детето с редакцията в него от 2009 година. Ситуацията с развитието на вируса показва, че вечерният час за деца без придружител е крайно необходим.

Видно е, че децата продължават да бъдат непропорционално засегнати от COVID-19. Същевременно пандемията опровергава всичко, което знаем досега. Затова - да спазваме правилата и закона! Да действаме точно сега, още от днес, а не от утре или след настъпването на здравна криза! Желая Ви здраве и оптимизъм!

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет