340 000 българи редовно надигат чашката

  • 24 април 2012 21:22

  • 544
  • 0
340 000 българи редовно надигат чашката
©

Около 7 процента от българите са зависими от алкохола. Специалистите твърдят, че България е единствената европейска страна без алкохолна стратегия за превенция и смятат, че проблемът се омаловажава, съобщава БНР.

340 хиляди българи редовно надигат чашката. Докато в западният свят алкохолиците злоупотребяват с вино, то у нас най много се пие водка и домашна ракия. В 80% алкохолизмът се дължи на стрес. Често проблемът е предшестван от депресия, обяснява пред БНР доц. Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол.

"Безработицата много често води до алкохолна употреба, но също така употребяват алкохол и много успели хора, които живеят под постоянен стрес да не си загубят парите. Алкохолиците често не признават проблема и търсят помощ при невролози, гастроентеролози и дори при екстрасенси", обясни тя.

Около десет хиляди алкохолици преминават годишно през кабинетите на болницата в Суходол. Над сто пациенти са участвали с години в програмите за семейни сесии, групова и фамилна психотерапия, които болницата осъществява с европейско финансиране.

"76 души от целия проект са потърсили работа и това е основният критерии на проекта - социално проучване и по-добра социална адаптация и се надявам да мултиплицираме нашите успехи", добави Тотева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини