Плащаме си на "Топлофикация София", за да ни съди!?

  • 20 октомври 2020 17:45

  • 3914
  • 0
Плащаме си на "Топлофикация София", за да ни съди!?
© булфото /архив/, Фейсбук

В разгара на скандалите, с които десетки граждани атакуваха "Топлофикация София" ЕАД, заради нереално високи сметки за парно и топла вода през изтеклите месеци, въпреки обещаното поевтиняване, от гражданската организация "За земята" публикуваха още по-скандален документ за платен адвокатски хонорар за 54 000 лв. от страна на общинската фирма по повод на дело за строежа на инсенератор в столицата. За съоръжението, което ще изгаря боклуци, все още се водят съдебни дела. Скандално е обаче, че фирмата, която гърби софиянци със солени сметки, може да си позволява и тлъсти адвокатски хонорари. Които, разбира се, са за сметка на драгите потребители.

Какво точно са написали активистите от "За земята" можете да видите в този линк. Изводите може да си направи сам всеки един данъкоплатец и ползвател на услугите на дружеството.
Още в края на м.г. през ноември

ЕК одобри плана на Столичната община за държавна помощ на "Топлофикация - София" 

за изграждане на инсталация за горене на остатъците от столичния боклук, които не могат да бъдат обработени, както и да се осигури евтино гориво за "Топлофикация София". Плановете са изграждането на инсталацията да приключи до края на 2023 г.  По проекта  се работи от далечната 2011 г., но все още няма обществено съгласие заради спорните въпроси за влиянието върху околната среда.

Събратята от Европейския съюз ще ни инжектират с 94 млн. евро, 

като пряката безвъзмездна помощ ще е приблизително 90.8 млн. евро, а останалата част ще е под формата на заем, отпуснат от Столичната община на  „Топлофикация“, който ще е приблизително 3 млн. евро. Средствата за инсинератора са по програма „Околна среда“. Тези факти бяха изнесени след заведено дело по закона за Достъп до обществена информация. 

Срещу строежа на инсенератора се обявиха много столичани и организации, 

поради опасения, че въздуха в столицата, който и досега не бе особено чист, хептен ще се втвърди от замърсеност и както се шегуват зевзеци, ще е нужен нож да го режем. Делата за инсенератора продължават, но точно тук идва парадоксът. Оказва се, че същите тези недоволни граждани, плащат за адвокатските хонорари, без повечето да знаят затова.
Впрочем проблемът с адвокатските хонорари, които фирмата си позволява на наш гръб не е е от вчера и днес. Още преди година бяха изнесени данни, че дружеството, чийто принципал е СОС, има свои назначени 19 юристконсулти. Заплатите на тези хора възлизат на близо 15 млн.лв. Целият  масраф се плаща от гражданите. Същите, срещу които фирмата води дела, понякога и за жълти стотинки. Демек, си плащаме на топлофикация, за да ни съди. И това се върши пред безразличния поглед и равнодушието на онези граждански избранници, пратени в СОС да отстояват правата ни.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3914 0

Свързани новини

Водещи новини