Инсталират устройства за граничен контрол и проверка на биометрични данни на българските летища

На българските летища ще бъдат инсталирани устройства за граничен контрол и проверка на биометрични данни, предоставена от компаниите ССАРМ и "Секунет", съобщават от германската компания за киберсигурност "Секунет".

Това се прави във връзка с реализирането на европейската Система "Вход/Изход" (EES) за контрол на пътуващите от трети страни /извън Шенгенското пространство/. Решението ще облекчи българските власти и ще намали допълнителното натоварване и забавяне, което се очаква поради събирането на биометрични данни на границата, посочват от компанията.

Като част от инициативата Smart Borders, Европейският парламент ще създаде обща биометрична база данни за Системата "Вход/Изход" (Entry/Exit System - EES) за регистрация на всички пътуващи от трети държави. Компонентите на Системата ще бъдат инсталирани на летищата в София, Варна и Бургас. От 2022 година пътниците от трети страни ще трябва да се регистрират с четири пръстови отпечатъка и лицево изображение, когато влизат в Шенгенското пространство през сухопътни, морски и въздушни граници.

Пътуваме към Великобритания през 2020 г. с международни паспорти

Чрез наскоро приключила тръжна процедура българското Министерство на вътрешните работи избра българската ИТ компанията ССАРМ за главен изпълнител, който да реализира в България първия проект за внедряване на европейската Система "Вход/Изход" (EES). Производителят на специализирано оборудване и технологии "Секунет" ще достави и инсталира необходимата техника за проверка на лице и пръстови отпечатъци, както и осем терминала за саморегистриране на пътници от трети страни, пише още в съобщението.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет