Варненският митрополит Йоан отслужи Света литургия за патронния празник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

Тържествено премина патронният празник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" в деня на чествания всебългарски покровител - Св. Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец, съобщиха от Българската патриаршия.

Божествената Света литургия е била възглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а заедно с него са служили архимандрит Пахомий - ректор на духовното училище, иконом Кирил Дидов, свещениците - Козма Поповски и Стоян Димитров, и дяконите - Слави Спасов и Цоло Кривачки, предаде БТА.

Църквата "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в Тетевен отбеляза своя храмов празник

Песнопенията на празничното богослужение са били изпълнени от петокурсниците под ръководството на д-р гл. ас. Любомир Игнатов. Проповед за празника и за подвижническия живот на преподобния Йоан Рилски е прочел ученикът от пети курс Марио Стоименов.

"Преподобните отци винаги са се старали да бъдат смирени, защото са разбирали, че покаяние и подвиг без смирение не е възможен. Заветът на Св. Йоан започва с признание, че той е най-последен от всички. Този толкова дивен светец, който извършва толкова много чудеса и днес, нарича себе си най-последен между всички човеци. Ако отнесем това в днешната съвременност, колко много хора се стремят да бъдат най-първи, а Св. Йоан е най-последен. Имаме един толкова велик светец за България, просиял в целия православен свят и почитан от вярващи и невярващи. Той нарича себе си най-последен, а ние се стремим да бъдем най-първи. В тази трагичност на това стремление се проявява цялата човешка изменчивост и жалкост на човешкото създание, което забравя, че е богообразно и забравя, че вървенето напред и нагоре е свързано именно с това чувство на дълбоко смирение", е казал в словото си митрополит Йоан.

Той е благодарил на патриарх Неофитпатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на и на Светия синод на БПЦ-БП за благословението да отслужи Божествената Света литургия в семинарията. Варненският митрополит е прочел и позравителния адрес от патриарх Неофитпатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, в който се казва: "В лицето на преподобния Рилски чудотворец - Йоан, имате най-добрия духовен наставник, верен небесен застъпник и свят покровител за вас и за делото, на което сте се посветили. Изучавайте задълбочено живота и делото на Рилския подвижник, и свято подражавайте на неговия пример, като следвате неговия завет към православния български род, и така ще изпълните добре закона Христов и ще принесете богат плод на Божията нива, която ви очаква да отдадете на нея силите си и даруваните ви от Бога таланти".

В края на богослужението е било изпято многолетствие за българския патриарх, за Светия синод и за всички православни християни.

Започна ремонтът покрива на Катедралния храм във Варна

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет