Засилват проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места в София

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова проведе заседание на Софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15942

На заседанието кметът Фандъкова разпореди засилване на проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места. С цел ограничаване разпространението на заболяването се засилва контролът в търговските обекти и градския транспорт на София.

Служители на Столичен инспекторат, заедно с районите полицейски управления проверяват за носенето на маски, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция в магазини. Само за събота и неделя екипите са проверили 643 търговски обекта, на част от които са дадени предписания за недопускане струпването на хора в магазините и влизането на клиенти без предпазни средства.

Екипите на общинска полиция съвместно с Центъра за градска мобилност продължават проверки в наземния градски транспорт и метрото.

По настояване на кмета на София СДВР увеличават екипите, които ще съдействат за извършването на проверки в градския транспорт.

В Пловдив връщат старите мерки и затягат контрола по спазването им

През последната седмица в градския транспорт за неносене на маски са съставени 55 акта по Закона за здравето, 9 предупредителни протокола и 1 полицейско разпореждане.

Дирекция "Образование" е в постоянна връзка с директорите на детски градини и училища, изисква се информация за състоянието на персонала и децата. Много важно, освен дезинфекцията на помещенията е и спазването на сутрешния филтър и разделянето на потоците. Периодично се извършва проверки в столичните детски градини, ясли, училища и социални домове, като през миналата седмица са проверени общо над 30.

Продължава извършването на ежедневна дезинфекция на спирките на градския транспорт, както и превозни средства. По график се дезинфекцират пешеходните подлези и съдовете за смет.

Столична община поддържа логистичен център, в който осигурява наличности от препарати за дезинфекция и защитни средства. Отделения за болни от COVID-19 има разкрити в общинските Първа, Втора и Пета МБАЛ и към момента в тях се лекуват 38 пациенти.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15942

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.19 | 20:18
    Трънци. Никой нищо не проверява. Никой не спазва и никакви мерки
  2. 2020.10.19 | 18:29
    Какво проверяват не знам, ама знам какво видях с очите си в един от столичните МОЛ-ове. Масово с лигавници ако има маска тя е под носа.. Кой да ти знае че нос и уста са свързани и ако пазиш едното защо не пазиш другото... Имаше и хора, които просто си носят маската на пръста на ръката... Мерки ли...
  3. 2020.10.19 | 18:18
    Ще повервам на лъжите на самоковската шаврантия като видя глобена затворенна кръчма - коя да е, щото правила не се спазват никъде. За това, което идва през следващите месеци са виновни баш тарторите на мутрите - герберастията в управлението.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет