Да не се МИНЕШ, а!

  • 19 октомври 2020 15:21

  • 2560
  • 0
Да не се МИНЕШ, а!
© Колаж: Novini.bg

Носенето или по-скоро НЕносенето на маска няма нищо общо с удобството, вярата или съмнението във вируса и тем подобни оправдания и извинения. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Наблюдавам упоритите анти-маскери от доста време. Донякъде от любопитство и научен интерес. Следа проявите на „състоянието“ им и следя изявите им в социалните и конвенционалните медии. 

Не говоря за доцент Мангъров или за кандидат политици и пишман „общественици“, не… те са ясни – те го правят за реклама и за своя изгода. (на какво искаш да се хванем на бас, че скоро и доцентът ще се пробва в политиката…?) Говоря за последователите им, които така отчаяно искат да им вярват, въпреки че цялата наука, а и елементарна логика са срещу тях. 

И най-после ми светна! 

Наблюдавайки ги, стигнах до много простото заключение, което си е било там през цялото време и не мога да повярвам, че не сме го видели досега…

Те са тарикати. Те живеят, за да цакат другите и да са „на далавера“. Те са хората, които – като ти кажат „Добър ден“ – поглеждаш навън да видиш дали не е тъмно. Те обичат да цакат, те живеят, за да ЦАКАТ другите. И очакват всички да са като тях. На тях им е много по-лесно да повярват в „схемите“ и „тарикатските номера“, защото ТОВА е животът им. Ден след ден. 

Те не могат да си представят, че някой НЯМА да цака другите. 

И ето тук идва ужасът им и той няма нищо, ама нищо общо с това, че маската им „пречи“, „не могат да дишат“ или великото: „така ни обезличават, за да ни поробят“ (което, трябва да признаете, е връх във фантазията на тези мозъци). 

А ужасът им, реалният им ужас е това, което плаши един тарикат най-много – а именно: някой да е по-тарикат от него и да го прецака НЕГО. От това не могат да спят. И затова се бунтуват. За да не се „минат“. Не му пречи маската, чувства се прецакан. 

За българския тарикат отдавна се знае, че най-го е страх да не настине и да се не мине. Чудехме се кое е по-страшното и COVID ни даде възможност да разберем – да се не мине. От това го е страх повече. 

***

Няма как да не вметнем ето това тук: 

Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, изразяващо се в НАДЦЕНЯВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ ПОЗНАВАТЕЛНИ СПОСОБНОСТИ. Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си. 

Действителната компетентност, от своя страна, може да отслаби самочувствието, тъй като компетентните личности могат погрешно да допускат, че другите хора са носители на равностойно на тяхното разбиране или познание. Както заключават Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, „погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите“.

„Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани или предпазливи. Вместо това, некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание“. 
~ Дейвид Дънинг

Разбирате ли… не са ни виновни само политиците, депутатите, бизнесмените, корумпираните чиновници и т.н. Има групи във Фейсбук, в които се публикуват смехотворни постове за световна конспирация и за това, че COVID-19 е измама… Там членуват десетки хиляди хора. Вярващи. Разпространяващи. Стават и си лягат с този фанатизъм. Правят и други много по-ужасяващи неща. 

Да… не са ни виновни само политиците ни… Не са! Ето ни – в пълната ни „прелест“. 

Красив ум. 

!!!

Класика! Цитиран е сайт тип "Направи си сам" - неизвестен, пълен с кой знае какво. И това отприщва "вълна" от истинската същност на конспираторите. Ето какво е главата на този вид индивиди...

...

 

Смешничко им е... Забавляват се...

...

И винаги... ВИНАГИ има някаква бясна световна конспирация, все едно писана от Дан Браун... 

***

 

Носенето на маска НЕ Е личен избор, както и носенето на дрехи не е.

Пробвай да се качиш в метрото гол и ще разбереш за какво говоря. Това е част от социалния договор между всички нас. 

Видът дреха е личен избор, но не дали да си облечен като цяло. Дали да си сложиш лилава или зелена маска е личен избор, а не дали да си сложиш маска. 

И след като ТОЛКОВА елементарни неща трябва да си обясняваме, е повече от ясно, че трябва да се вземат крути мерки спешно, защото трябва да:

1. се предпазим и спрем болестта и всичките ѝ последствия за здравето, икономиката, социални, здравни и обществени;

2. да се наложи ПРЕВЕНЦИЯ! Превантивно да се покаже на „конспираторите“, тарикатите и „гениите“, че не могат да си правят каквото си искат и да нарушават социалния договор, защото може „стъпка 2“ утре да се окаже… ексхибиционистите да тръгнат голи по улицата, вдъхновени от „смелостта“ на анти-маскерите. Да се оплакват, че дрехите им ограничават правата. 

Влогър, присмивал се на COVID-19, почина от вируса в ръцете на бившата си

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
2560 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини