Кабинетът национализира базата на НСА в Равда

  • 24 април 2012 11:37

  • 1132
  • 0
Кабинетът национализира базата на НСА в Равда
©

С специално решение Министерски съвет обявява територията в Несебър, използвана от НСА „Васил Левски” за водна, учебна, спортна база, за обект с национално значение. На заседанието присъстваха и ректорът на академията доц. Пенчо Гешев и студенти.

Премиерът Бойко Борисов се обърна към тях с думите: „Миналата сряда стачкувахте не на мястото, където трябва, затова днес за втори път взимаме това решение и ще ви моля да го следите как се движи по институциите”.

„Това е един доста опасен прецедент. Ние, по същата точка в момента, превръщаме в проекти от национално значение магистралите, пречиствателните станции, „Южен поток”, „Набуко” след време. И в един момент може да се окаже, че милиарди проекти с едно съдебно решение на един декар от тях някой може да дойде и да го загради и да каже – тук вече няма да е магистрала или поток с тръби. Затова го вкарваме втори път и истински се надявам хората от съдебната система, както и кабинета да ме разберат правилно, защото това е опасен прецедент. Знаете, че имаме висши учебни заведения, в дворовете на които има реституирани имоти, което граничи с безумието. От тук нататък си е ваш проблем да си го следите как се движи по институциите, ако ме разбирате правилно”, категоричен е премиерът.

Спортната база е уникален комплекс от 85 дка за изучаване на морски видове спорт, без аналог в подобни учебни заведения по света. Ежегодно около 1500 студенти от НСА преминават 14-дневен курс, изучавайки плуване, гребане, кану-каяк, водни ски, ветроходство, подготовка на водни спасители и спортни аниматори, изтъкват още от правителството.

През 2010 г. спортният министър опита за първи път да одържави земята, върху която се намира спорната база, но реститутите обжалваха, а Върховният административен съд отмени решението на правителството и им върна територията. Още от 90-те години хората имат издадени документи за собственост.

Неотдавна се стигна до физически сблъсъци със студенти, които се опитват да попречат на багерите, които започнаха строителна дейност на територията на базата и няколко младежи бяха ранени.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1132 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини