Адмирал Ефтимов: Министър Каракачанов обсъди в САЩ придобиването на още 8 самолета F-16 на разсрочено плащане

  • 12 октомври 2020 18:06

  • 1618
  • 6
Адмирал Ефтимов: Министър Каракачанов обсъди в САЩ придобиването на още 8 самолета F-16 на разсрочено плащане
©

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на Военновъздушните сили“ се проведе днес, 12 октомври, в Министерството на отбраната. В присъствието на личния състав на командването на ВВС генерал-майор Димитър Петров, досегашен командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, прие длъжността „командир на Военновъздушните сили“ от генерал-лейтенант Цанко Стойков - досегашен командир на ВВС и вече назначен за заместник-началник на отбраната, съобщиха от пресцентъра на МО.

„Благодаря на генерал-лейтенант Цанко Стойков за свършената работа във Военновъздушните ни сили, за неговите лидерски качества и личния му ангажимент към водещия приоритет – придобиването на Ф-16 и обновяването на изтребителната ни авиация. Пред генерал-майор Димитър Петров, който като командир на 3-та авиобаза свърши много за поддържането на необходимите способности на ВВС и за подготовката за приемането на новия тип боен самолет, вече ще има друг, много по-широк и по-сложен хоризонт. Той ще може да разчита на подкрепата на ръководството и на целия екип на Щаба на отбраната“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето обръщение към новоназначените висши офицери и им пожела успех.

МС предлага ген.-майор Цанко Стойков за заместник-началник на отбраната

„Моите усилия като заместник-началник на отбраната ще обхванат модернизационните проекти не само на Военновъздушните сили, но и на Сухопътните войски и Военноморските сили. Целта е всеки един компонент съвместно с останалите да увеличи своите бойни способности“, заяви генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Новоназначеният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран. „До въвеждането в експлоатация на новите Ф-16 усилията ще бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците“, отбеляза генерал-майор Димитър Петров.

На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Министерството на отбраната и Българската армия.

Пред журналисти адмирал Емил Ефтимов отговори на въпроси, свързани с посещението на българската делегация, водена от министъра на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в САЩ, което приключи вчера. „В „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната“ са очертани общи направления за бъдещата съвместна работа, а не конкретни проекти. Двете страни поемат ангажимента да работят за модернизацията на отбранителните способности на Българската армия“, разясни началникът на отбраната.

Каракачанов и Марк Еспър подписаха "Пътна карта за сътрудничество между България и САЩ за отбраната"

На въпрос за новите изтребители за ВВС адмирал Ефтимов посочи, че са обсъдени възможностите за реализирането и на втория етап от проекта - придобиването на още 8 самолета Ф-16 на разсрочено плащане. Той припомни, че решението на парламента покрива придобиването на пълна ескадрила от 16 бойни самолета. По време на разговорите в САЩ не е разисквано допълнително разполагане на американски сили у нас, категоричен беше началникът на отбраната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1618 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
тулупа

2020.10.12 | 20:07

1
тулупа тюфлек е обсъдил комисионната и оставането на власт още един мандат.

2021.03.13 | 16:03

6
По обсъжсанет е президента ви.
Панически

2020.10.13 | 07:19

3
Панически незаконни решения на Тулупов- дай да купим още 8 самолета (пари от къде, не е ясно), па току виж оцелея! Но ние те искаме аут и в после ин (в кауша)!!!!
Манев

2021.03.13 | 16:01

5
Г-н нескопосано англо говорящ, по добре сме икономически от времето на реалния социализъм и е време да си сменим въоръжението, вашето мнение е без особенно значение.

2021.03.13 | 15:56

4
Г-н нескопосан англо говорящ, по добре се от врремето на реални
Фъкер

2020.10.13 | 01:37

2
Да духат супите тия скапани политици .Ъе. Е се интересуват от самолетите а сумите които ще си носят в къщи .

Добави коментар

Водещи новини