Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града

  • 05 октомври 2020 14:52

  • 354
  • 0
Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града
© Община Стара Загора

С Божествена света литургия започна честването на 5 октомври - Ден на Стара Загора и 141 години от възстановяването на града. Тя бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в катедралния храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец".

Литийно шествие, водено от владиката и кмета Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен, потегли от храма до парк "Пети октомври", където бяха поднесени венци и цветя на паметника "Защитниците на Стара Загора".

"Днес празнуваме новото Възкресение на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството", заяви кметът.

Почетни звания ще бъдат връчени на официалните тържества в Ловеч по повод Съединението

На площада пред общината бяха издигнати националният трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

"Честит празник, старозагорци. За мен е голяма чест да връча символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания кмет на Млада Загора. Стара Загора винаги е била с древна история, но в същото време и в крак с времето. Традицията за избор на млад кмет за нас е много важна, ние толерираме младите хора, защото те са настоящето и бъдещето на нашия прекрасен град", каза в приветствието си кметът Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен.

доначалникът.

Той поздрави 24-тия кмет на Млада Загора Боряна Патеркова като ѝ пожела да продължава да води младите хора по най-добрия начин през своя едногодишен мандат. "Нека младият кмет и екипът, с който ще работи, да направят така, че много млади хора да бъдат ангажирани с делата на нашата община.", допълни градоначалникът.

След това той предаде символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора.

141 балона полетяха към небето с посланията на най-малките граждани на Стара Загора за много радост и щастливо бъдеще.

В празника се включиха още депутати, областният управител Гергана Микова, много общински съветници, представители на партии сдружения и стотици граждани.

Празничната програма продължи с фолклорен концерт "Поздрав от децата на Стара Загора" с участието на Детски фолклорен ансамбъл "Загорче", Детски фолклорен ансамбъл "Траянци" при ЦПЛР и Детско - юношески народен хор "Жарава" при читалище "Родина - 1860".

В 16.30 часа в парк "Артилерийски" ще има концерт на Общински фолклорен ансамбъл "Загоре". Традиционната годишна изложба на старозагорските художници "Есенен салон 2020" ще бъде открита в 17.00 ч. в Зала "Байер".

Кулминацията на празника започва в 18.00 часа на площада пред Общината. Старозагорецът Стефан Вълдобрев - актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор, който през май навърши 50 г., ще представи авторската си "Книга за песните". Поздрав към старозагорци ще бъде концертът на групата му "Обичайните заподозрени".

Мая Йорданова
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини