Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града

С Божествена света литургия започна честването на 5 октомври - Ден на Стара Загора и 141 години от възстановяването на града. Тя бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в катедралния храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец".

Литийно шествие, водено от владиката и кмета Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен, потегли от храма до парк "Пети октомври", където бяха поднесени венци и цветя на паметника "Защитниците на Стара Загора".

"Днес празнуваме новото Възкресение на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството", заяви кметът.

Почетни звания ще бъдат връчени на официалните тържества в Ловеч по повод Съединението

На площада пред общината бяха издигнати националният трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

"Честит празник, старозагорци. За мен е голяма чест да връча символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания кмет на Млада Загора. Стара Загора винаги е била с древна история, но в същото време и в крак с времето. Традицията за избор на млад кмет за нас е много важна, ние толерираме младите хора, защото те са настоящето и бъдещето на нашия прекрасен град", каза в приветствието си кметът Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен.

доначалникът.

Той поздрави 24-тия кмет на Млада Загора Боряна Патеркова като ѝ пожела да продължава да води младите хора по най-добрия начин през своя едногодишен мандат. "Нека младият кмет и екипът, с който ще работи, да направят така, че много млади хора да бъдат ангажирани с делата на нашата община.", допълни градоначалникът.

След това той предаде символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора.

141 балона полетяха към небето с посланията на най-малките граждани на Стара Загора за много радост и щастливо бъдеще.

В празника се включиха още депутати, областният управител Гергана Микова, много общински съветници, представители на партии сдружения и стотици граждани.

Празничната програма продължи с фолклорен концерт "Поздрав от децата на Стара Загора" с участието на Детски фолклорен ансамбъл "Загорче", Детски фолклорен ансамбъл "Траянци" при ЦПЛР и Детско - юношески народен хор "Жарава" при читалище "Родина - 1860".

В 16.30 часа в парк "Артилерийски" ще има концерт на Общински фолклорен ансамбъл "Загоре". Традиционната годишна изложба на старозагорските художници "Есенен салон 2020" ще бъде открита в 17.00 ч. в Зала "Байер".

Кулминацията на празника започва в 18.00 часа на площада пред Общината. Старозагорецът Стефан Вълдобрев - актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор, който през май навърши 50 г., ще представи авторската си "Книга за песните". Поздрав към старозагорци ще бъде концертът на групата му "Обичайните заподозрени".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет