Язовир „Жребчево" е на около 21% от общия си обем

  • 02 октомври 2020 18:39

  • 490
  • 0
Язовир „Жребчево" е на около 21% от общия си обем
© Pixabay

В язовир „Жребчево" в момента има 83 300 000 куб. м. вода при капацитет от близо 400 милиона. Това е около 21% от общия обем на язовира, коментира управителят на „Напоителни системи" -Сливен инж. Пламен Иванов.

Според него очакванията са през есенно-зимния период да има покачване на нивата и прогнозира, че няма да има проблем със следващият поливен сезон.

Язовир "Жребчево" опасно пресъхва

Инж. Иванов каза още, че тази година само ВЕЦ „Жребчево" е преработвал водата за напояване, всички останали централи не са работили, но въпреки това заради сушата нивото на язовира е спаднало драстично.

Той коментира колко още може да се ползва язовира, ако продължи да не вали.

"Ако се задържи отново суха година, както предните, язовира ще възстанови до нива в началото на този поливен сезон или около 150 милиона и ще бъде в същото състояние, след протичане на поливния сезон. Ние се готвим да имаме суха година, но очакванията са по цикличността да имаме средно влажна година. Там притока е между 310 и 340 милиона. Това автоматично означава, идвайки на една такава влажна година, че язовира ще е отново пълен", каза инж. Иванов.

Той допълни, че от края на септември водоподаването по каналите за поливане на земеделските площи в областта от язовир „Жребчево" е спряно

Последвайте канала на

Novini.bg
490 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини