Поставянето на "шумни маркировки" може да намали с до 40 на сто вероятността от катастрофи

  • 01 октомври 2020 17:32

  • 357
  • 0
Поставянето на "шумни маркировки" може да намали с до 40 на сто вероятността от катастрофи
© Pixabay

Изследвания показват, че поставянето на "шумни маркировки" може да намали с до 40 на сто вероятността от настъпване на пътнотранспортни произшествия и са особено важни за превенция на инциденти, свързани с умора или разсейване на пътя. Това е отбелязала заместник-председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева по време на откриването на 13-ата национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие, съобщиха от агенцията.

Тотева е посочила, че затова изискването се включва при изграждане на пътни участъци с интензивно движение и е толкова важно постоянното модернизиране и доизграждане на пътната ни мрежа.

Инвестициите, които изисква пътната безопасност, са наистина огромни, но трябва постоянно да се стремим да подобряваме инфраструктурата и да въвеждаме повече мерки за превенция, смята Анжелина Тотева. Тя е дала пример и с организацията на работата при ремонт на пътя - при такава дейност през последните 10 години живота си са загубили 16 работници, а ранените са 94. Сред основните приоритети е и да има целеви бюджет на национално ниво за пътна безопасност, а одитите по пътна безопасност да разширят своя обхват и значение.

15-годишен открадна кола и я катастрофира при опит да избяга от полицаи

За първите осем месеца на годината, установените от "Пътна полиция" нарушения на скоростта са били над 600 хил. Поведението на хората е също пряко свързано с безопасността на движението, затова трябва да предприемаме мерки във всички сфери, включително и повече инфраструктурни решения за "успокояване" на скоростта, е посочила още Тотева. Заместник-председателят на ДАБДП е призовала и всички строители да не забравят, че зад статистиката стоят реални хора и да не допускат никакви компромиси.

Конференцията се провежда всяка година от 2007 г. Организатори са Катедрата "Пътища и транспортни съоръжения" към УАСГ, Институтът по транспортно строителство и инфраструктура, Националният комитет на България към Световната пътна асоциация - Сдружение "Български форум по транспортна инфраструктура". Събитието е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Последвайте канала на

Novini.bg
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини