Три истории за опасната агресия у българина - доказателство, че сме болно общество

  • 02 октомври 2020 13:32

  • 3523
  • 27
Три истории за опасната агресия у българина - доказателство, че сме болно общество
© Pixabay

Простотията ходи по хората – кратко и точно. Кой няма да се сети за някоя случка от деня, която да му докаже това твърдение. Съмнявам се някой да успее да го обори.

Три случки, станали не по едно и също време, но близки по проявена наглост и агресия, са моите последни доказателства за примитивизма, който не иска да ни пусне или ние не искаме да се разделим с него ... вие преценете.

Побойник на площадката

В началото на септември родители и деца на детска площадка стават свидетели на очевидно грозни сцени. Без да има предварително спречкване, мъж идва и изритва, а после раздава и юмрук на баща на близнаци. Няма дума, няма обяснение, директно силово се действа.

Жената на потърпевшия се осмелява да разкаже всичко това публично, а впоследствие случаят е докладван и в полицията. В крайна сметка става ясно, че побойникът е търсил саморазправа с мъж, който е ударил детето му. Синът пък със закъснение предупреждава, че е станало объркване и не това е човекът.

Каквото и обаче да е обяснението, така ли даваме пример на децата си? Да се разправяме физически със създалата се проблемна ситуация? Да не потърсим и чуем другото мнение? Да не се опитат и двете страни да обяснят откъде е възникнало недоразумението? И още повече, родителите са длъжни да преценят поведението си пред по-малките. Тук оправдание не може да има.

Кървава неделя в Пловдив

Втората случка вече е за деца, което отново трябва да ни накара да се замислим как всъщност ги възпитаваме и какво поведение демонстрираме пред тях.

Група младежи решава да се самоорганизира в Инстаграм и да атакува буквално други тийнейджъри, които имат белезите на различна сексуална ориентация.

Като шпицкоманда се започва обикаляне из центъра, където в градския парк по външни белези се започва гонение на различните. Стига се до грозни физически сблъсъци. Крясъци отекват във въздуха. Има и пострадали, чиито снимки по-късно се появиха в социалните мрежи и гледката наистина е потресаваща. На полицията пък й трябва малко време, за да разбере какво става и да овладее ситуацията. Проблем е, че сблъсъкът не е прекъснат изведнъж, така чувството за безнаказаност кара нападателите да тръгнат и към пл. Съединение, по разказите на очевидци, където също търсят саморазправа с различни.

Психолози коментираха тези дни в телевизионния ефир, че в тийнейджърските години настъпват сериозни психологически обърквания и младежите трудно овладяват импулсите. Те изначално отхвърлят различните. Добре, но не трябва ли някой да говори с тези млади, объркани хора, да им каже, че външният вид, благосъстоянието, сексуалността, работата, образованието и т.н. не трябва да ни разделя. Да, има неща, по които всички се различават, но е въпрос на емпатия, на разбиране и на приемане едни други. И нещо много важно, никой не трябва да се приема насериозно за съдник на другия.

Обаче грешните сигнали на възрастните тук също са повод да се приеме, че и реакциите на децата ще са тотално опасни след време.

Именно в Пловдив бяха особено активни срещу Стратегията за детето и приемането на Инстанбулската конвенция. Именно там се развяваха големи плакати на младото българско семейство, което трябвало да бъде традиционно. Ами то и в публичното пространство има толкова омразно слово, че чак вече не ни прави впечатление.

Ами в центъра на София се веят бесилки, мятат се яйца и домати по обществени сгради, говори се за затвори и се разнасят бухалки. Еми, да не се учудваме, че и днес младежите ни ходят на тумби и раздават „правосъдие“.

Междусъседски войни

В третата случка, за щастие, няма физическо насилие.  Тя обаче носи също проява на агресия.

За пререканията между съседи може да се пише много, особено в нашите географски ширини. 

Едно време в блока имаше баби, които враждуваха помежду си и си оставяха развалена храна пред вратите или пък въртяха сплетни една за друга. В някаква степен беше като епизод от комедиен сериал и беше дори забавно. Когато обаче става въпрос за умишлено увреждане на собствеността вече нещата малко загрубяват. Става въпрос за прословутото чупене или драскане на коли. Е, на кой не му се е случвало, ще кажете! А, де, именно  защото е толкова често се случва, трябва ли да се примиряване.

Млад татко, забележете и тук става въпрос за баща, който закъсняващ от работа, бързащ да прибере детето си от градина, не успява да паркира пред блока, в който живее. Паркира на отсрещна улица. Ама какво си мисли? Дръзнал ми да паркира на чуждо място? Еми, от неволя. Само за една нощ. Е, да, ама на следващия ден си намира колата зверски надраскана. Та, този баща ще трябва да даде сериозна сума, ако иска да оправи щетата, вместо да заведе детето си на почивка. Защо? Еми, защото някой е решил да се изживява като феодал, настоявайки, че „паркомястото ми е по-добро от паркомястото ти“.

Толкова ли да сме нетърпили един към друг, да ни е писнало да общуваме, да обсъждаме или просто да разберем другия, че се налагат такива действия? Изводите оставяме на вас.

Борислава Бибиновска
3523 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2020.10.02 | 15:02

13
Строго осъждам гей-журналистите Борислава Бибиновска и Александър Томов. Болни хора сте и се лекувайте. Хомосексуализмът не е куул. Омразата ви към хетеросексуалните хора ви разяжда отвътре. Вземете мерки навреме.

2020.10.02 | 18:49

27
Значи осъждаш и Тримата глупаци. Нали ги знаеш, че са гей? Питай адвоката на мафията какво най-много харесва......

2020.10.02 | 15:58

17
Само болно общество може да толерира нашите управляващи!

2020.10.02 | 18:46

26
ПРАВ СИ! ОСТАВКА НА РАДЕВ ВЕДНАГА! ТОЙ Е ПЪРВОИЗТОЧНИКА ЗАЕДНО С КОРВЕЛА И УСИЛИЯТА И ПРОТИВ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!

2020.10.02 | 18:03

21
само болно общество може да протестира безсмидлено и без да знае ккакво иска, с агресия към сгради и хора! А да сте чували някъде по света да нападат полицаи и те да стоят като на заколение?! И законът наказва зловещо силно, ако някой не се подчини на полий или го нападне!
Аз нормален човек

2020.10.02 | 16:52

20
за какви оправлявашти пишеш олигофрен такива абуригени сме в България побойници тъпи не еволюират това сме ние колкото и да ни е кофти това ееистената затова и държавата е такава народа е прави такава затова и ни оправляват такива хора и протеста е доказателство как може да поткрепиш такива хора като тия тримата идиоти !!!! и те искали в полетиката ужас срам без думи и после защо така еми затова че има фенове които поткрепят тези протести !!!!! нормален въспитан човек няма да хвърле няма да обиде вярващт също ако ти одарят шамар дай и другата буза с такав морал хора са за лудницата!!!!! държавата има нужда от чисти хора морални образовани иииии да са сагласни да минават детектора на лъжата всеки полетик трябва да се подлага иначе няма оправия аборигени сме без съвест грам мурал 00

2020.10.02 | 16:00

19
това че на теб не ти харесват не е проблем на останалите
Пипето

2020.10.02 | 18:40

25
Хорската простотия е Безгранична, особенно в столицата! Но лошото е,че нашите деца я попиват и един ден те ще са още по злобни от днешните!? За което ще сме си виновни само ние, които така сме ги възпитали??! Поже пази България!!! Новото поколение ще е много лошо!! То е едно Изгубено поколение?????!!!!!!!!
Още началото ...

2020.10.02 | 18:19

24
... на статията не съответства на истината, тъй като първото изречение би трябвало да започне с думите: “Простотията ходи по българина!“ И това е така, защото като чета за историите в написаното, както и някои от коментарите се оказва, че в страната ХОРА май изобщо няма или са някаква много рядка и напълно изчезнала стока!!! За съжаление!!!
До Аз нормален човек

2020.10.02 | 18:09

23
Човече съгласен съм напълно с казаното от теб, но как можа да го напишеш с толкова правописни грешки. Не е за вярване, на дума по две.
Абе

2020.10.02 | 18:04

22
Навсякъде около нас се толерира силата на мускулите не на ума. Много е модно да се претрепваш от помпане на мускули, да протестираш без да можеш да обясниш какво точно смяташ да правиш, важното е да има крясъци, заплахи, демонстрация на сила и безнаказано. Тези малките в парка в Пловдив са чули, че може да се разправят с другите чрез народен съд, нали за това се тръбеше по медиите. Освен всичко и самите медии са много виновни, непрекъснато ни се показват в добра светлина хора които имат проблеми с правосъдието, телевизиите освен това бълват филми с насилие, и въобще този маниер да се изопачава истината и да се манипулира, води до такъв резултат.
народен глас

2020.10.02 | 15:59

18
Голяма част от хората отключиха психични заболявания по време на карантината това е доказано
Борислава Бибиновска и Александър Томов.

2020.10.02 | 15:21

15
Борислава Бибиновска и Александър Томов - на тия двамата майките им е трябвало да направят аборт и да оттърват родината от такива отцеругатели и майко продавци.

2020.10.02 | 15:33

16
Ти нормален ли си?
мииии

2020.10.02 | 14:14

4
това е сегашният млад българин,полуобразован,надъхан чалгаджия,съответно с ниско самочувствие,и това благодарение на ;;грижите;; на нашите неграмотни политици които 30 год. се грижеха за благосъстоянието си преди всичко,сега ще берем урожая от комунистическата политика- тоест НА КОИ МУ ПУКА

2020.10.02 | 15:10

14
точно казано! Браво.
малиииии

2020.10.02 | 14:15

5
ХА ,ЧЕСТИТО!!!!!!
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2020.10.02 | 14:05

1
СТАТИЯТА Е ДРАСКАНА ОТ ТЪП БЕЗРОДЕН ДЖЕНДЪР БЪЛГАРОМРАЗЕЦ.ЗАЩО НЕЩАСТНИКО НЕ ОБЕЛИ ДУМИЧКА ЗА ЛЕЗБИЙКИТЕ И ГЕЙОВЕТЕ В ПЛОВДИВ КОИТО СА СЕ ОРГАНИЗИРАЛИ С ПРЪТОВЕ,КАМЪНИ И КЕСТЕНИ ДА УДРЯТ И ЦЕЛЯТ ПО НОРМАЛНИТЕ ?ЗАЩО ДУМИЧКА НЕ СИ НАПИСАЛ ЗА ДЕГРАДАЦИЯТА И АНТИМОРАЛА ЧРЕЗ РАЗВРАТ КОЙТО СЕЯТ ТЕЗИ ИНДИВИДИ ПУБЛИЧНО?НАЯСНО ЛИ СИ ЧЕ В КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ==РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ПОРНО,ПУБЛИЧНАТА ИЗЯВА НА РАЗВРАТ ЧРЕЗ СЕКС И МОРАЛНОТО РАЗВРЪЩАВАНЕ НА НАЦИЯТА Е НАКАЗУЕМО В НК И ПО КОНСТИТУЦИЯ ?НАЯСНО ЛИ СИ ЧЕ В КОНСТИТУЦИЯТА Е ОПИСАНО ПОДРОБНО ЗА ДОБРУВАНЕТО,МОРАЛНИТЕ УСТОИ НА ОБЩЕСТВОТО И СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ СА КЛЮЧОВИ И ДРАГОЦЕННИ ? ПРОЧЕТИ МАЛКО КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ДА ПЛЮЕШ ПО БЪЛГАРИТЕ---НЕЩАСТНО ПСЕ..ЯВНО СИ ОНАЗИ ЧОВЕШКА ОТРЕПКА -АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ ЛИ ТОМОВ ЛИ КАК БЕШЕ ТАМ ?? БОКЛУК СКАПАН ДЖЕНДЪРСКИ..ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ БЪЛГАРИЯ Е НА ТОЯ ХАЛ НА РАЗВРАТА И СОДОМИЯТА
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК до долния

2020.10.02 | 14:45

12
Кой да чакам да оправи нещата бе изрод ?Аз нищо не чакам от никой и не пледирам КОЙ е болен,луд и т н..Вие сте уродите които казвате и посочвате с пръст КОЙ е бил луд..Лудите сте вие..платени мекереата които само плюят по народа.Като не ви изнася бегом марш от тук.Никой не ви държи насила..България е съществувала цял живот без Джендъри отрепки,ще съществува и много след вас.Хайде марш

2020.10.02 | 14:35

8
А ти - защо не си написал/а ?! Чакаш някой друг да оправи нещата. Че и недоволстваш! Хайде - запретни ръкави и действай, плазмодий такъв!

Добави коментар

Водещи новини