Андрей Новаков: България вече няма нужда от особен мониторинг

  • 01 октомври 2020 08:22

  • 392
  • 4
Андрей Новаков: България вече няма нужда от особен мониторинг
© Кадър - БНТ

България вече няма нужда да е особен мониторинг и затова вече нямаме и такива констатация. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаковв ефира на БНТ, а повод е новия доклад за върховенството на закона на ЕК , който вече обхваща всички страни в ЕС.

Той отрече твърденията, че вече имаме два доклада и механизма за наблюдение. По думите му правилата за върховенството на закона за България, са такива, каквито са за останалите страни в ЕС, в това число за Гърция и Германия например.

Виктор Димчев с коментар за евродоклада и екшъна с Румен Радев и Калоян Методиев

Според него докладът е обективен и има немалко положителни констатации вътре.

"Започнати са реформи и може би се правят незадоволителни крачки, но посоката е вярна," смята той.

По думите му имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши държави длъжности, вече е публично, има и установен механизъм за хващане на конфликт на интереси. Критиките са насочени най-вече към съдебната власт, включително към отчетността на главния прокурор, отбеляза евродепутатът. Според него това трябва да мине пред промени в Конституцията и напомни, че предложените такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

"Това е един изключително добър доклад за България", каза Елена Йончева от БСП. Тя се съгласи, че той е обективен и показва къде се намира страната ни. Тя даде да се разбере, че е разговаряла с еврокомисаря Вера Юрова, която на свой ред й обещала, че средствата за България за медиите няма да минават през правителствата, тъй като медиите били проправителствени.

На свой ред Новаков обясни, че България е една от малкото страни в ЕС, която има електронна система за средствата от ЕС и всеки може да види кой какви средства е получил.

"Всичко по евросредствата е публично", заключи Новаков.

Той напомни, че местните власти са основен бенефициент на европари, а имало и кметове на БСП и добави, че било много трудно централното правителство да разпределя.

"ЕНП все още не е обсъждала доклада – този път разликата е, че не България и Румъния само имат нужда от преглед. България вече няма нужда да бъде подлагана под особен мониторинг, защото има особени проблеми”, уточни евродепутатът.

Иначе той поясни, че на 14 места в доклада, се споменава, че България върви по правилния път. "Да, крачките може да не са толкова добри, но се правят във вярната посока и в доклада се изтъква това. В този доклад, например, се посочва че процентът на грешките в България е 1,7, а за Европа цифрата е 2. Това показва, че не сме толкова зле", коментира той.

Последвайте канала на

Novini.bg
392 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.10.01 | 09:40

4
РАЗБОЙНИЧЕСКИЯ "ПАТРИОТИЗЪМ" НИКОГА И НА НИКОГО НЕ Е ПОМОГНАЛ.

2020.10.01 | 09:30

3
С тия олигрси и червената посткомунистическа буржоазия дълго ще сме трън в очите на европа.

2020.10.01 | 09:17

2
Мониторинга е заради вас.

2020.10.01 | 09:15

1
България ще бъде под мониторинг.

Добави коментар

Водещи новини