КС отсъди: Само Българският спортен тотализатор може да организира лотарийни игри

Единодушно Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет за отмяна на разпоредби от Закона за хазарта, с които през февруари на практика беше въведена забрана друг освен Българския спортен тотализатор, да организира лотарийни игри. По този начин лицензите на действащите оператори бяха отнети. Промяната засегна и компанията на обвиняемия за 19 престъпления бизнесмен Васил Божков.

Адвокатурата оспори новите разпоредби от закона за хазарта, с които беше въведена забрана друг освен Българският спортен тотализатор да организира лотарийни игри. Тя смята, че в тази област не може да има държавен монопол, както и че има противоречие с правото на свободна стопанска инициатива и нарушение на гарантираното от конституцията право на собственост. Това дело в КС бе на доклад на Атанас Семов. Решението на Конституционния съд беше взето единодушно с 11 гласа. Ето какво гласи то:

Държавният тотализатор като по чудо не е фалирал след странни сделки и загуби за милиони

"Днес, 29 септември 2020 г., Конституционният съд с Определение № 1/2020 г. по конституционно дело № 8/2020 г. отклони като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет за установяване на противоконституционност на чл. 4, ал. 3 от Закона за хазарта (обн. ДВ, бр. 26 от 30 март 2012 г., посл. изм. и доп. ДВ, бр. 69 от 4 август 2020 г.) и на § 9 и § 10 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта (обн. ДВ, бр. 14 от 18 февруари 2020 г., в сила от 22 февруари 2020 г.) и прекрати производството по делото". 

Конституционните съдии се мотивират с това, че "конституционният законодател е определил компетентността на омбудсмана и на Висшия адвокатски съвет по чл. 150, ал. 3 и 4 от Конституцията в съответствие с ролята им в защита на правата на гражданите, същата компетентност не следва да се разпростира по тълкувателен път до защитата на интереси, за които тези органи не са призвани да се застъпват. Противното би довело до приравняването им със субектите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията, които имат възможност да сезират Конституционния съд във всички хипотези на чл. 149, ал. 1. Въпреки че правото на омбудсмана и на Висшия адвокатски съвет по чл. 150, ал. 3 и 4, е важен коректив на липсата на индивидуална конституционна жалба и осигурява своеобразен достъп на гражданите до конституционно правосъдие, то не може да се разширява по пътя на тълкуването извън неговото естество и да се превръща във възможност за отстояване на конкретни частни интереси".

Шефът на Сметната палата разкри схемите в ДКХ, с които са подпомагани частните лотарии на Божков

Висшият адвокатски съвет получи през 2015 г. с промяна в конституцията правото да сезира КС, когато установи "противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите". КС приема, че промените в Закона за хазарта, които се атакуват от адвокатурата, не засягат права и свободи на гражданите. По отношение на аргумента на Висшия адвокатски съвет, че забраната за организиране на лотарийни игри от частни лица накърнява правото на собственост на гражданите, тъй като се затруднява удовлетворяването на вземанията на спечелилите, КС заявява, че "въпросът за изплащането на печалбите не е пряко относим към оспорваната уредба и следователно е без значение за предмета на настоящото конституционно производство".

 

Коментари

 1. 2020.09.29 | 18:26
  бойко се насира от кеф, сега милиардите ще растат в джоба му
 2. 2020.09.29 | 17:35
  ама така си е....дават ти да въртиш пари с лотарийни игри и като заобикаляш закона..щрак и дотук я...в цял свят лотариите са държавна политика ...само в Бг ги дадоха навремето на другаря Васил Божков
 3. 2020.09.29 | 15:42
  До вчера и черепа можеше, как така изведнъж се сетихте? Къде бяхте досега?
 4. 2020.09.29 | 15:40
  shto taka,nema a vi poduqt koemchetata sluchaino
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет