Хомофобията се засилва! А къде са институциите?

Българският хелзински комитет (БХК) осъди проявите на агресия заради различни хомосексуална ориентация в Пловдив. Случаят шокира обществеността най-вече заради това, че акцията бе организирана от младежи на възраст 14-16 години.

"Призоваваме властите бързо и ефективно да изяснят фактите около случилото се и да не премълчават хомофобския мотив на деянието! Очакваме системна и адекватна работа с нападателите и техните семейства, за да стане ясно, че подобни прояви са противозаконни, наказуеми и обществено неприемливи. Необходим е ясен сигнал, че нарушенията и престъпленията, предизвикани от омраза по признак сексуална ориентация не се ползват с мълчалива протекция от страна на правоохранителните и правораздавателните органи", казват от БХК.

Шокиращ разказ за агресията между деца. Защо младежи организираха гонения в центъра на Пловдив?

Комитетът припомня, че утре се навършват дванайсет години от убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, бит до смърт в Борисовата градина в София със същия мотив, с който в неделя деца бяха тормозени и бити в Градската градина в Пловдив – „защото прилича на гей“.

Изтъква се, че случилото се следва също да предизвика остра загриженост в институциите, ангажирани с благосъстоянието на децата – Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето.

"Вече години наред децата и подрастващите стават свидетели на нарастваща публична агресия, нормализиране на езика на омразата и официализиране на предразсъдъците и отхвърлянето на различността. Образователните стандарти не дават достатъчни гаранции за създаване на дух на толерантност и приемане в българското училище; нещо повече – допуска се то да формира предразсъдъци, омраза и агресивно отхвърляне", отбелязат още от БХК.

Междувременно реакция имаше и от ЛГБТИ общността. От фондация Single Step също осъдия агресията и хомофобията.

Коментари

 1. 2020.09.29 | 15:40
  Хетерофобията също се засилва. Строго осъждам БХК.
  1. 2020.10.04 | 11:48
   БХК е най антибългарската организация в Бг
  2. 2020.10.02 | 11:11
   Хомофобите са много повече от хетерофобите. Физически е невъзможно, защотот гейовете са малцинство, подчертаваме корена на думата - МАЛКО .
 2. 2020.09.29 | 13:29
  Гледат от ония джендъри дето хвърлят яйца цапат в столицата и понеже полицията не ги накаже както трябва децата си мислят че е позволено .Медиите също са виновни че отразяват тея лумпени я да забранат да се дават и в нета да се наложи цензура
  1. 2020.10.04 | 11:46
   Ей,вие комунистите не стига че изпедер---хте децата ами и цензура на ТВ и Нета искате...това да не ви е 88 г?..а думата ,,джендър" означава просто пол,да знаеш глупако,а лумпен си ти /дрипльо/ в сравнение с протестиращите
  2. 2020.10.02 | 11:10
   ДЕЦАТА са фашисти. ДЕЦАТА искат чискта. 14 годишни! ДЕЦАТА не трябва да виждат нито бултраси биещи гейове, нито гейове биещи бултраси. Полицията не си върши работата, наистина, но и ДЕЦАТА не правят това което ДЕЦАТА би трябвало да правят (учат, общуват с хора, да търсят интересите си и да развиват хобита на пр.)
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет