Асеновград се върна 100 години назад с ретро фестивал

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев отправи поздравителен адрес към асеновградското сдружение „Станимашка фотографчийница“ по повод провеждането на ретро фестивала „20-те години на ХХ век в Станимака“.

Инициаторите и реализаторите на идеята успяха да пренесат стотиците жители и гостите на града в духа на миналото. Уличният ретро фестивал протече в три поредни дни.

Из улиците на Асеновград дефилираха станимашки кокони с чадъри в ръце и изискани капели. Не по-малко бяха и придружаващите ги господа с елегантни костюми. Музикалното оформление на шествието бе от стари градски песни, предизвикващи у по-възрастните асеновградчани незабравени спомени. Във втория ден от ретро фестивала бяха представени редица изложби.

Една от най-интересните бе "Преди и сега", разкриваща автентичния вид на класически сгради и състоянието им към днешна дата. Сред проявите бе и премиерата на филма „Табак“, който разказа историята на тютюнопроизводството в Асеновград.

Финалът на ретро фестивала „20-те години на ХХ век в Станимака“ бе поставен със спектакъл на „Театрална работилница за мечти“. Талантливите актьори представиха „Прокшинитра“. Постановката се изигра благотворително, като общо събраните от трите вечери средства в размер на 550 лева ще бъдат дарени за каузата за откупуването на последния останал файтон в Асеновград.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет