В парк-дворец "Врана" представиха историческите албуми за Александър I

  • 28 септември 2020 07:26

  • 392
  • 0
В парк-дворец "Врана" представиха историческите албуми за Александър I
© kingsimeon.bg

В парк-дворец "Врана" бяха представени историческите албуми "Александър Първи - князът на Нова България" и "Кратка история на сръбско-българската война". Техен съставител е д-р Тошо Пейков. Това съобщиха от официалната страница на Симеон Сакскобургготски, който пък лично е дал своите напътствия на автора. 

”Когато всички и най-вече романтично настроените българи търсят да прочетат трогателна история, няма нужда да отиват много далече по чужди земи. Достатъчно е да прочетат разтърсващата житейска история на Княз Александър I“. Двете издания излизат по случай 141 г.  от възшествието на принц Александър фон Батенберг на Престола на Българските Царе", заяви д-р Пейков.

Поздравления към автора на албумите поднесоха Цветан Томчев и проф. Андрей Пантев. Говориха още Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, проф. Иван Първев от СУ, доктор Александър Въчков.

Цветан Томчев поздрави д-р Тошо Пейков за усърдната работа и за добрите фотографии в изданията.

Сакскобургготски: Темата за царските имоти не е от най-хубавите реклами за България

В изказването си проф. Андрей Пантев изтъкна:

„По времето на Александър I се оказа, че България може да създаде за кратко време своите пощи, телеграфи, учители и армия, от която през 1885 г. всички балкански страни имаха респект. Не можем да кажем, че България е била преуспяваща и най-динамично развиващата се страна на Балканите и в същото време да не казваме кой е бил държавният глава. Това не е подмазвачество и раболепие, това е жест към историческата канава и стойност на преживяното от нашите прадеди“.

На представянето присъстваха много историци, екипът, работил по издаването им, бивши депутати от НДСВ.

Последвайте канала на

Novini.bg
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини