Шампионът Благой Благоев пред novini.bg: И в политиката са нужни дисциплина и упоритост като в спорта

Утре, в неделя - 27 септември, бившият вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа официално учредява своята партия "Републиканци за България". В инициативния комитет на партията са братята Павел и Румен Вълневи, които имат бизнес в САЩ и бяха собственици на вече бившата тв BiT, експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев, експертът по криминална психология Тодор Тодоров, журналистът Горан Благоев, оперният певец Георги Пандуров, бившият депутат от ГЕРБ Джема Грозданова,и др.. Една от най-ярките личности в новия политически проект, която потърсих за коментар, е носителят на 43 световни рекорди по вдигане на тежести Благой Благоев. Той е бил 4 пъти наш европейски шампион и 3 пъти световен първенец в своята дисциплина. Понастоящем е строителен предприемач и живее, пътувайки между Мелбърн и Варна. 

Живея от 30 години в Мелбърн, Австралия. Никога не съм участвал в политиката, но като известна обществена фигура в Мелбърн, щата Виктория, винаги участвам в организацията на изборни секции там и повярвайте ми, българите зад граница срещаме огромни проблеми с това да упражняваме правото си на глас. Буквално с другите организатори ходим от къща на къща да събираме подписи, а после, в деня на самия вот, може да дойдат да гласуват само 30 души. Това е огромно неудобство. Затова като видях, че в програмата на "Републиканци за България" са залегнали сериозни предложения за промени по отношение на машинното и електронното гласуване, аз бях много удовлетворен. Гласуването трябва да е достъпно, лесно и удобно за всички граждани - в България, но и зад граница. Впрочем от 2 години живея между Мелбърн и Варна.

Общественият живот в България винаги ме е интересувал.

Ние с г-н Цветанов идваме от спорта, което е едно добро начало във всяко едно отношение. С него сме завършили едно и също висше учебно заведение. За общото между спорта и политиката е банално да се говори, ясно е, че спортът е политика, но и обратното също е валидно като се позамисли човек. Лично аз си мечтая политиците да не се бъркат много-много в спорта, а да помагат с каквото могат. Влизам в политиката сега, защото искам да направя добри неща за спорта. Преди близо 2 години имаше един проект, който почти стигна до гласуване до пленарната зала на НС, но не успя. Ние, спортистите, тогава не се отчаяхме. Става въпрос за един проект за отплата, възнаграждение на завършилите активната си спортна кариера световни и европейски наши шампиони, така както държавата се погрижи за олимпийските първенци. Не по-малко заслуги за прославата на нашата Родина имат и световните и европейски шампиони. И без това в последните години в страната ни няма много такива победители.

Надявам се утре партията ни да проведе своето учредяване на високо ниво.

Имаме добри специалисти, които биха могли да движат нашата програма напред. Те са експерти във всяка една обществена област. Достатъчно е само да се изпълни нашата програма, за да бъда удовлетворен. Както ви казах, аз съм за първи път в политиката, нямам голям опит. Но пък имам дисциплина и упоритост от спорта, а те необходими и в политиката. Апропо, радвам се, че щангите са най-добрият спорт за 2019 г. у нас, колегите имат много добри условия за бъдещи успехи за олимпиадата догодина.

Горан Благоев: В последните 30 г. България се управлява без ясна визия за развитие

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет