Красимир Каракачанов: В резултат на взетите мерки се повишава интересът към военната служба

  • 25 септември 2020 17:46

  • 403
  • 2
 Красимир Каракачанов: В резултат на взетите мерки се повишава интересът към военната служба
© Булфото (архив)

„Само през първата половина на годината некомплектът в Българската армия е намалял с 400 души. За обявените конкурси за 1200 места са кандидатствали 2800 души. Съотношението между броя на кандидатите и вакантните места е средно 2,5. При Военноморските сили съотношението е 5 към едно, при Сухопътните войски – средно двама кандидатстват за място. В Съвместното командване на специалните операции всички обявени вакантни длъжности вече са попълнени“. Тези данни обяви министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в Добрич, където се проведе първото издание на кампанията „Бъди войник“ за тази година.

Министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността подчерта, че по-високият интерес към военната служба е резултат от взетите мерки – увеличените заплати на военнослужещите, ремонта и модернизацията на техниката, подобряването на условията за живот и работа. За разлика от предходни години, когато броят на войската намаляваше всеки месец, сега тенденцията е обърната.

„Надявам се до края на мандата поне с 20 - 25% да успеем да компенсираме некомплекта в армията“, каза още министър Каракачанов.

Каракачанов: Задължително е да има диалог между институциите, а не война

За старта на кампанията „Бъди войник“ в Добрич заедно с министъра на отбраната бяха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, полковник Добромир Добрев, командир на военно формирование 34 200 - Шумен и началник на гарнизона в Шумен.

Стотици граждани разгледаха разположената на площад „Свобода“ военна техника, оборудване и въоръжение. С авиационен поздрав над града прелетяха самолети „Спартан“, „Пилатус“ PC 9 и L- 39.

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността присъства в Добрич на освещаване на плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. Той благодари на цялата добричка общественост и местните власти, които години наред са събирали и издирвали имената на всички добруджанци, загинали във Втората световна война, които днес са изписани на паметната плоча. „Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество, непокътнато, след поредната голяма война“, посочи министър Каракачанов.

В словото си той припомни накратко историческите събития около Първата и Втората световна война и специално съдбата на българите от Северна Добруджа и Южна Добруджа. „За част от добруджанци 80-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник, но въпреки всичко една справедливост възтържествува - Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета на нашата Родина“.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
403 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Уфф агенте ,,Иван"...

2020.09.25 | 18:32

2
...стига с тая казарма...!Разтурихте армията и редовната наборна служба,сега след дъжд качулка,ще ми връщате нещо,което с лека ръка унищожихте...!Колкото и да се пънете-няма да е старата дисциплинирана и ефективна редовна военна служба...

2020.09.25 | 17:58

1
НАГЛИТЕ СТЕ ВИЕ ГН КАРАКАЧАНОВ.

Добави коментар

Водещи новини