Каква е причината за мъртвата риба край Черноморец

Тонове мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Някои от екземплярите толстолоб са големи повече от метър. Сред умрялата риба има сом и шаран. Язовирът е общински, но е отдаден на концесия. След сигнали се издава предписание рибата да бъде изчистена от брега и извозена в екарисаж, предаде БТВ.

От Басейнова дирекция обясниха, че към дата на извършване на проверката, водата в язовира е около 30% от общия обем, което е вероятна причина за липса на кислород, което пък е довело до смъртта на рибата.

„Язовир „Круша 1“ и „Круша 2“ са каскадни язовири. Приток от „Круша 2“ към проверявания „Круша 1“ няма, тъй като „Круша 2“ е напълно сух. Първите резултати от физикохимичния анализ показват ниско количество на кислород и завишени концентрации на амониев азот“, обясни главният експерт Събина Русева.

При проверката не са открити брегови източници на замърсяване, нито заустяване на води, обясняват от Басейнова дирекция. Настоящият концесионер стопанисва язовира от 2016 г. Преди това за него се е грижело ловно-рибарското дружество „Лебед“.

Екоинспектори проверяват сигнал за мъртва риба в язовир "Крива круша" край Черноморец

Председателят на дружеството Невен Каравасилев обясни, че засушаването и липсата на кислород е причина за мъртвата риба. По думите му първото зарибяване на язовира е било с шаран, но заради тревите и тръстиката се налага да пуснат толстолоб и бял амур.

А кметът на Черноморец Росен Деспов уточни, че концесионерът на язовира е обяснил, че е видял няколко дни преди това да излизат отделни екземпляри, но не е очаквал, че ще се стигне до толкова умряла риба.

Коментари

 1. 2020.09.24 | 09:35
  Причината е замърсяването на бетономорието, хотел до хотела, вила до вила и т. н., и всеки си хвърля отпадъка в морето, и плаща данък на символична цена, колкото да има разписка че е платил , то добре че има още жива риба в морето ......
  1. 2020.09.24 | 09:55
   Той шарана си е морска риба по принцип
 2. 2020.09.24 | 09:38
  ама наистина ли не знаете защо.......журналисти мишки,как един от вас не написа истината......
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет