Частниците в здравето - дай парите и да бегаме!

  • 23 септември 2020 13:14

  • 3192
  • 0
Частниците в здравето - дай парите и да бегаме!
© булфото /архив/

Цинично е частните болници да отказват да приемат болни, заразени с коронавирус българи, защото били нямали обособени специализирани отделения, а освен това изискват, независимо колко е тежко състоянието му, всеки болен при постъпването си да има направен тест за заразата. Същевременно от отчети пред депутатите от предходни години се вижда, че най-голям процент от нашите общи, бюджетни пари НЗОК дава на частните болници. Затова не е срамно, а задължително да питаме и настояваме за отговори на въпросите как се харчат парите ни, които явно от частните здравни заведения с охота вземат, ама не искат да лекуват. Този въпрос е публичен, обществен и политически.

Обсъждането на проблема с парите ни в частните болници започна още в началото на тази година, но днес експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов отново повдигна темата в ефира на обществената телевизия. "Има множество частни болници, които нямат COVID отделения, отказват да приемат. Същевременно, като погледнете парите, които влизат в тях годишно - те са рекордни. Раздават си рекордни заплати. При положение, че здравната каса е техен ключов източник на средства, би трябвало да се повдигне тази тема. Финансирането им е политическа тема, която търпи дебат".

Тихомир Безлов: Ключови в следващите две седмици ще бъдат училищата

Разговор за харча на парите ни

упорито се избягва от сегашните политически партии, както в парламента, така и извън него. Препоръчително преди време от опозицията хвърлиха един лозунг от сорта на "Дайте да дадем", ама този път в духа на това, че НЗОК трябва да спре парите на частните лечебни заведения, ако те продължават да отказват да лекуват и то в усложнена инфекциозна обстановка. Този призив остана висящ в пространството, тъй като от 30 години насам никое управление никога не се е вслушвало в гласа на опонентите си от опозицията, независимо кое предложение колко рационално и полезно е било. Изглежда такива са правилата на фасадната, бутафорна демокрация.

Реформата в системата на здравеопазването бе спряна

още след първите плахи стъпки за промени, направени само и единствено по време на управлението на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - /1997 г. - 2001 г./. После ремонта на болната, разбрицана из основи здравна система, бе спрян и там си остана пълен миш маш от социалистически и капиталистически методи на работа и управление. Така си я караме и до днес - с най-лошокачественото и скъпо здравеопазване. От година на година публичните средства за здравето ни се увеличават, но какво от това, ако в този сектор от години се живее под девиза "Куче влачи, диря няма". Ето и сега 

всички здравни заведения искат още по-голямо оскъпяване 

на определени медицински дейности, плюс 10 на сто отгоре за всички клинични пътеки. Частни и обществени здравници общо са против НЗОК и начините, по които касата ги финансира. При положение обаче, че през тази година само за болнична помощ сме дали 2.247 млрд. лв. бюджетни средства, а през първото полугодие НЗОК е заплатила на клиниките общо 951 млн. лв., ми се струва доста нагло и нахално да продължава дрънченето на пари. Още повече - някои частници в здравето да отказват да лекуват, но искат само да лапат парите ни. А както вече споменах, отчетите от предходни години показват, че частните болници прибират най-големия дял от бюджета на здравната каса за болнична помощ. Касата финансира 370 лечебни заведения, около 100 от тях са частни. Е, колко пък да са "частни" като получават такъв тлъст публичен ресурс, но се държат паразитно като тромави соцорганизации?
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3192 0

Свързани новини

Водещи новини