286 000 безработни българи дори не търсят препитание

  • 22 април 2012 07:53

  • 4975
  • 31
286 000 безработни българи дори не търсят препитание
©

Работоспособните българи, които не си търсят препитание, са 286 000, отчитат от Евростат. 

Други 28 000 българи търсят работа, но не са готови да започнат по всяко време. Българите, които работят на непълно работно време, но биха искали да се трудят повече часове, са около 26 000 души, показва последното проучване на европейската статистика, съобщава "Монитор".

Според НСИ работещите българи на трудов договор са около 2,2 милиона души. От тях в обществения сектор са около 600 000, а в частния - около 1,6 млн. души.

Проучването на Евростат показва, че през миналата година около 42 млн. европейци са се трудили на непълно работно време, като от тях 8,6 милиона души са желаели да работят повече часове. Близо 2 млн. германци работят с по-къс работен ден от стандартния. Те обаче биха искали да работят повече часове, показва изследването. По този показател най-активни са още във Великобритания – 1,7 млн. души, Испания – 1,2 млн. души и Франция – 1,1 млн. души. В другия край на класацията са Малта и Люксембург, където едва към 4000 души искат да минат от непълно на пълно работно време. В Естония те са 12 000, а в Кипър - 15 000.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4975 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
axel

2012.08.11 | 17:09

31
Ми за кво да търсят ? За да вземат едни 250 лева нкрая ли ? И които дори е възможно и тях да не получат ? Да работят ония в Люксембург,те поне знаят защо ! България винаги,от столетия е била на опашката на народите.Българина е бил от край време най нископлатения работник в Европа. И така ще бъде и в следващите столетия,помнете ми димите !Въпреки всичките ни природни и човешки ресурси. Защото ни е проклел Господ ! Причината е една единственна - съчетали сме в себе си три основни лоши качества -Крадливост,Алчност и Продажност.Това се българина,пиша го с малка буква нарочно - крадлив,алчен и корумпиран елемент. И никога няма на живее добре нацията ни като цяло !За сметка на отделни индивиди - но пък и тях Господ с тежко бреме ги е наказал.То е в главите им !
инж.

2012.08.11 | 17:08

30
Държавицата ни е във фалит, и когато всички българи спрат да си внасят осигуровките, тогава това ще си проличи. Значи аз трябва да работя на другаря работодател за има няма 300-400 лв, защото навсякъде давали толкова, а циганина който се ебе на 12-13 години, и това с умиление се нарича "традиция" той разбираш ли напраскал една каруца мързеливи и неграмотни чавета, които аз трябва да храня с удръжките от моята заплата. Не се осигурявам от 4 години, и всичко което изкарвам като пари си го прибирам. Предпочитам след време да си купя имот със спестените пари, вместо да храня тъпата и неграмотна циганска памсина, която има само права , но не и задължения. И тръгнали да ме дърпат за осигуровки - когато си плати последния циганин, тогава ще си платя и аз. А тези от евростат са най - големите лицемери - хайде да вземем да се сменим - ние да отидем там и да разтягаме такива локумаджийски приказки, а те да дойдат в България и да ги видя дали ще работят за 150- 200 евра на месец. И тогава ще ги питам : вие защо не тръсите работа, бе калпазани??? Евростат изкарали не знам си какви данни... Каква е мярката за производителност на техния труд? Ами никаква! Отговорност носят ли за това което правят ? Ами не носят ни каква отговорност. Значи получават пари за общи приказки и всякакви лешперски и безхаберни изказвания. Така и аз мога!
123

2012.08.11 | 17:07

29
Този Петър като не ще да бъде роб на някой мазен гъз,нека бъде мазно лайно в някой Гъз.Ха-ха-ха.
1234

2012.08.11 | 17:06

28
Живеем в измислена държава.Кои са тези българи,които работят на непълен работен ден?Ама наистина на непълен,а не да те водят на такъв,а да работиш по 12 часа.Явно по министерствата спят и са далеч от истината и говорят глупости.Иначе много добре знаят как стоят нещата,но така им изнася,защото самите те във фирмите си ги правят същите неща.

2012.08.11 | 17:05

27
На никой ли не му направи впечатление, че Гошето от фейса за първи път пише коментар, различен от: ''... на тая ще и стискам циците'' ? Наздраве за Гошо ! Иначе статията е поредната стъкмистика ! По-лесно е да излъжем, че безработните не търсят работа, вместо да кажем истината: НЯМА РАБОТНИ МЕСТА ! НЯМА ИКОНОМИКА В ТАЯ СМЕШНА ТЕРИТОРИЯ (наречена държава) ! ГРОБ УНИЩОЖИ ВСИЧКО ! БЪЛГАРИЯ УМРЯ ! Добре дошли в личната робовладелска ферма на боко-тиквоко !
?????????????????????????

2012.08.11 | 17:00

21
Явно коментара на "Ах Канада" му е дал идея за нещо различно " тая ще я .... докато я стискам за циците " :)) .
Людмил

2012.08.11 | 17:05

26
Объркали сте заглавието! ЗАГЛАВИЕТО ТРАБВА ДА БЪДЕ - 286 000 безработни цигани не желаят да си търсят работа, защото за тях са измислени 7 вида социални помощи! СОЦИАЛНАТА ПОМОЩ - ДОЖИВОТНАТА ЗАПЛАТА НА МЪРЗЕЛИВИЯ НЕГРАМОТЕН ЦИГАНИН!!!!!!!!!
Радо

2012.04.23 | 18:35

6
Заглавието не е насочено към циганите а това е истината даже безработицата е повече към 400 хиляди без да слагаме мангалите. Повечето мои приятели и те са без работа като мен и постоянно кандидатстват за работа просто пазарът е доста свит. Работни места не се откриват а се закриват.
Печкин

2012.08.11 | 17:05

25
В петък ходих на интервю за работа ( шофьор на камион за доставки на храни и напитки към веригите магазини ) и въпреки че ги имам всички категории и нямам нито едно нарушение за 20 години през които имам шофьорска книжка не ме взеха на работа и по-интересното е че не взеха никого от всички 77 кандидати за позицията както и част от изискванията които си бяха добавили интересно ( защо ) а именно два чужди езика , компютърна грамотност , правоспособност за автомобилен механик , хладилен техник , и още доста такива смешни изисквания ( даже ме е срам да споделя за каква заплата ставаше дума във обявата ( имайки предвид всички изисквания за нея ) аз ако кандидатствам във НАСА по-лесно ще ме наемат отколкото за шофьор в България . Жалка работа е търсенето на работа във България ( аз поне имам 20 години стаж ами младите ми колеги които го нямат не ми се мисли те как ще си намерят работа не ми го побира ума ).
Хорейшио :)

2012.08.11 | 17:04

24
Във чужбина държавата е на страната на служителят или на работника ( напълно и изцяло ) докато при нас е на 111 % само на страната на частният бизнес и затова не вървят нещата .А ако към това добавим че в чужбина фирмите се проверяват за всичко периодично всеки път във различни дни от месеца и в много от случаите от различни хора ( а ако някой пусне сигнал че не плащат заплати или осигуровки например ада се отваря докато тук нищо не се случва поне не и без предварителна поръчка някой да бъде съсипан преднамерено или рекетиран за да започне да плаща колкото трябва и където трябва ). до преди месец работих като автомеханик в един сервиз във Маями Флорида сега работя на друго място ( отново си намерих лесно работа в пъти по-лесно отколкото се намира във България ) и имало инцидент преди 4 години със един работник още не работех за този сервиз на една от колите оставени за ремонт ( след катастрофа и бяха забравили да и свържат моторчето задвижващо чистачките и собственика вместо да направи рекламация и да му го поправят за сметка на сервиза се оплакал на властите и като се започнало данъчни проверки , опазване на труда , противопожарни служби ( ама инспектори които проверяват а не пожарникари които да гасят пожар ) и строителният контрол намерил някакви проблеми със разрешителните за склада със резервните части собственика се направил на разсеян ( като много от нашите бизнесмени и си го разширил без разрешение ) от DEA отишли за проверка защото работникът е бил от Ямайка и явно са го подозирали във наркотрафик и т. н. Тук ако проверяват така работодателите ни няма да са толкова нагли и надменни при всички случаи ще има промяна към подобрения поне до колкото се отнася за условия на труд, плащане навреме на заплати и осигуровки и много други а не да си разиграват коня както си искат както е сега и хляба и ножа е във тях и се чудим защо ни/ви правят на маймуни.
Вундеркинд

2012.08.11 | 17:02

23
Братче всичко произтича от факта , във чужбина държавата ( със изключение на конституционните монархиите може би ) е "собственост на народа и " докато в България 30 % е на държавната администрация , 20 % на поредното правителство и 50 % на мумиите от соца най вече на ДС и всички свързани със нея мутренски групировки затова тук не вървят нещата всеки си гледа процентите да на намаляват "пазят си територията" и пет пари не дават за нас и скоро няма да има промяна със смешки по медиите и със изцепки ( дал Боже ) не само на настоящият кабинет няма да се извършат скоро нужните реформи поне според мен . ако има някой желание нека ме обори но със факти а не със поредният дъжд от ругатни така характерни за електората на ГЕРБ.
Ех Канада !

2012.04.23 | 23:44

16
Аз живея извън България и работя тук ( Канада ) и си намерих работа ( при осмото интервю за около 4 дни през които търсих работа ) Преди когато живеех във Варна съм си търсил работа и не все не успявах да покрия изискванията на бизнеса които постоянно се повишаваха и беше невъзможно да си намеря и тук живота не е песен но е много по-добре отколкото във България даже преди 2 години взех семейството си при мен заедно със старците и сме натъпкани като сардини в една къща ама сме в пъти по-щастливи отколкото във България вероятно няма да се върнем никога в България .
бъди си щастлив

2012.08.11 | 17:01

22
Тези, които са щастливи не стоят в тези сайтове, за да обясняват на другите колко са щастливи.
човек, който е доста е поработил!

2012.04.23 | 23:51

18
Хубаво си го написал, ама я кажи кого писа във формулярите за кандидатстване, защото дават точки ако имаш роднини или приятели там. Това първо! Второ - целия процес по наемане на работа трае от 2 седмици до един месец понякога и повече. Тези приказки ги разправяй на някой, че за 4 дни си намерил работа. ОСВЕН ако някой не ти е уредил мястото! Трето - Засега познавам само един човек,който абсолютно сам и без никаква помощ си е намерил работа в Канада! Той се казва Жоро Ковачев ( да е жив и здрав ако чете ) , който завърши английска езикова гимназия във Варна, завърши софтуерно инженерство в САЩ, и т.н.... Всички останали българи отиват при някой друг!!! За 4 дни можеш да си уговориш единствено телефонно интервю, ако не отиваш на наместена и нагласена работа. Сега ако 100 човека те подпират и са те уредили къде да работиш - това е съвсем друго. Тръгнал си от Варна, когато знаеш при кого отиваш, и какво ще работиш. Така и 5 годишно дете ще се оправи! Не пиши такива глупости , защото първо се излагаш, и никога не си си търсил сам работа! Никога човек, който е търсил истинска работа няма да говори като теб, защото първо има телефонно интервю , после има среща на място.... А аз съм сменил няколко работни места и в САЩ, и в Канада! Така че чисто технологично не може да стигнат 4 дни. Ти си поредния българин, който е отишъл наготово, и за който трябва да помисли някой друг. Хайде жив и здрав да си, ама друго място потърси, където да се хвалиш!

2012.04.23 | 23:52

19
Хора не се плювайте без смислено за цялата тази гнусотия е виновен Бойко Борисов само когато унищожиш един човек тогава можеш да го управляваш!!!
инж.

2012.04.23 | 23:52

20
Никой никого не плюе, просто коментар 14 е максимално точен - нещата НЕ СТАВАТ от днес за утре! Който е успял едва ли е опрял до този сайт, за да се хвали! Аз ако наистина съм на работа, и съм доволен, много малко ме интересува какво писали във форумите.

Добави коментар

Водещи новини