Историци разказаха за 22 септември 1908 година

„Цялата свобода и независимост е един процес, който продължава цели три десетилетия. Можело е да бъде обявена независимост в някакъв по-ранен исторически момент, но през 1908 г. са назрели цял комплекс от причини – икономически, политически, ако щете и психологически – да се направи тази решителна крачка към утвърждаване на името на България като суверенна държава“, каза в „Тази сутрин“ историкът проф. Пламен Павлов.

По думите му има две основни послания в този акт – пълен суверенитет и национално обединение.

„България просто порасна. Тя получи пълен суверенитет и своето свидетелство за зрялост“, каза от своя страна историкът проф. Милко Палангурски.

„Когато възстановявахме този празник, моята идея беше да празнуваме независимостта в душите и в българското политическо и културно пространство. Както винаги, протоколът надделява и се обръща внимание на акта и неговите последици. Този акт има своите последици в дългосрочен план и още не сме го завършили“, каза проф. Палангурски.

Той заяви, че е крайно време костите на Фердинанд I Български да намерят покой в родината, каквото е и неговото желание.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет