Да се шофира с придружител след взимане на книжка съветват 85 на сто от младите водачи

Близо половината от младите водачи са управлявали автомобил само с придружител през първите месеци след като са взели шофьорска книжка, а 85 на сто от тях съветват близките им да последват този пример. Това показват данни от анкета, проведена сред 2600 водачи на възраст между 18 и 27 години, които са се включили в кампанията "Най-добър млад шофьор".

Данните бяха съобщени от Анжелина Тотева, заместник-председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" /ДАБДП/ по време на финалната надпревара на кампанията "Най-добър млад шофьор на България", съобщиха от пресцентъра на ДАБДП.

От там уточняват, че в рамките на кампанията всички желаещи да се включат е трябвало да решат тест, подобен на листовките за шофьорски курсове. В рамките на теста са били добавили въпроси под формата на анкета с цел да се откроят нагласите по въпроси, свързани с безопасността на младите водачи.

Анжелина Тотева е коментирала и други данни от анкетата, сред които фактът, че близо една четвърт от младите водачи са придобили основните си умения зад волана още преди да започнат шофьорския си курс. Други близо 40 на сто от анкетираните са посочили, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс.

"Всичко това още веднъж показва колко е важно обучението да започва от най-ранна възраст и да работим за неговото постоянно подобрение", е заявила Тотева, цитирана от пресцентъра на ДАБДП.

Приблизително 1 милион и 350 хил. души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия, а между 20 и 50 милиона души страдат от увреждания или трайни наранявания. В България 60 на сто от всички инциденти със загинали и ранени настъпват на територията на населените места, се посочва в съобщението.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет