Учение от типа PASSEX ще проведат екипажи от военноморските сили на България и САЩ

Ескадреният миноносец „Рузвелт“ (USS ROOSEVELT) от състава на ВМС на САЩ от днес, 18 септември, ще бъде на тридневно неофициално посещение в гр. Варна. Командир на кораба е капитан II ранг Райън Кендал (CDR Ryan Kendall).

Предвид извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, командването и екипажът на кораба няма да слизат на брега. На 20 септември, след напускане на Пристанище Варна, ескадреният миноносец „Рузвелт“ съвместно с фрегатата „Смели“ и корветата „Бодри“ от българските ВМС ще проведат учениe от типа PASSEX.

Самолети F-16 ще участват в провеждащото се у нас военно учение „Тракийска пепелянка“

Целта на ученията от типа PASSEX е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и оперативната съвместимост и да се повиши подготовката на екипажите на море. От началото на годината досега са проведени две учения от този тип.

В плана на ученията трaдиционно се включват задачи по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, които се ръководят основно от участващите български кораби, както и обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет