Вицепрезидентът разговаря с представители на Синдиката на самонаетите и неформалните работници

От началото на епидемията от Ковид-19 държавата не е предприела нито една мярка в подкрепа на самонаетите и неформалните работници.

Това сподели на среща с вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ръководството на Синдиката на самонаетите и неформалните работници. Около 800 хил. са самонаетите и неформалните работници в България.

Сред тях са самонаети неформални работници – надомни работници, улични търговци, здравни работници, учители, преводачи, артисти и хора с увреждания, както и наети надомни и домашни работници. „Самонаетите лица останаха без доходи, включително и наетите в надомна работа. Само 10% от тях са получили обезщетение за безработица, тъй като нямат трудови договори“, посочи Виолета Златева, председател на ССНР.

От синдиката не срещат желание за разбиране на проблемите на тези работници и често получават откази за срещи на държавно ниво. „Благодарим Ви, че ни изслушахте и ни чухте“, заявиха пред вицепрезидента Виолета Златева и Ивайло Кирилов.

Йотова: Евросредствата за възстановяване от кризата трябва да създават растеж и работни места

На реакцията на държавната администрация, че искат да се възползват от благата на системата, от синдиката отговарят, че не бягат от регулации, дори напротив – искат да има държавна регулация за този вид работници и те да бъдат признати. Вицепрезидентът Йотова посочи, че потенциалът на тези хора е огромен и държавата трябва да изясни и засили статута им на работници. Синдикатът на самонаетите и неформалните работници, който от 10 години се бори да вкара тези хора в държавната система, е проучил редица чуждестранни практики, от които може да се заимства добър пример.

„Необходими са неотложни мерки, с които да бъдат подкрепени тези работници, за да могат да преживеят зимата в тази извънредна ситуация“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, цитирана от прессекретариата на Президентството. За да могат да се идентифицират тези хора и да се следи тяхната дейност, от синдиката предлагат създаването на регистър на всички самонаети и неформални работници, диференциран по професии.

Като неотложна мярка синдикатът предлага помощ от 320 лв. за всеки, който се е регистрирал като такъв работник – сумата е изчислена на базата на средния доход, който те получават. Сред обсъдените мерки бяха и облекчен достъп до кредити, осигуряване на поръчки от държавата, изпълнение на обещанието за изкупуване от държавата на продукцията им.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет