КНСБ иска повишаване на неустойките за съкращаване на персонал от "Товарни превози"

  • 20 април 2012 17:15

  • 683
  • 0
КНСБ иска повишаване на неустойките за съкращаване на персонал от "Товарни превози"
©

Да се повишат неустойките за съкращаване на персонал от "БДЖ - Товарни превози" след приватизацията на дружеството. За това настояха от КНСБ във връзка с предстоящата сделка за фирмата.

От синдиката предлагат още запазване на персонала в "БДЖ-Товарни превози" ЕООД за срок от 3 години на база средносписъчната численост през 2011 г. Според тях неустойката от 200 хиляди евро годишно за неизпълнение на клаузата за поддържане на разходите за труд е твърде ниска.

От КНСБ предлагат и санкциите по отношение на броя на работните места и разходите за труд да са спрямо период за следприватизационен контрол от пет години.

Синдикалистите смятат, че трябва да има задължение за извършване на инвестиции в ремонт на локомотиви, вагони и за подобряване на условията на труд. Тези разходи трябва да са около 50 млн. лева в рамките на три- до петгодишен период, казват от КНСБ.

Синдикатът предлага неустойката за всяка година неподписан колективен трудов договор да е 200 000 евро. От КНСБ настояват към задълженията на купувача да се добави и спазване на закона за безопасни и здравословни условия на труд.

Липсва информация за санкциите при неспазване на клаузата за запазване предмета на дейност на дружеството за срок от 10 години. Според нас, тук би могло да се предвиди дори и санкция, като разваляне на приватизационния договор, посочват още от КНСБ. От синдинакат настояват преди отразяване на социалните клаузи и неустойките в конкурсната документация, да се проведат срещи с Надзорния и Изпълнителния съвет на АПСК за уточняване на крайните текстове.

Последвайте канала на

683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини