"По стъпките на Алеко с приятел" започва в началото на октомври

  • 15 септември 2020 07:54

  • 508
  • 0
"По стъпките на Алеко с приятел" започва в началото на октомври
© Pixabay, архив

Три дни остават до крайния срок (19 септември) за регистрация в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел”. То ще се проведе на 3 октомври на Витоша, предаде БНР.

Надпреварата е посветена на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 г. двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница и Черни връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като място за отдих. 

Доброволци от Пощенска банка обновиха екопътека на Витоша

"По стъпките на Алеко с приятел" се провежда за първи път през 2018 г., като в двете му издания до момента са участвали над 600 души. 

Тази година има две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа. 

По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за сигурност, спрямо актуалната ситуация с COVID-19, уверяват организаторите. 

Другата новост е категорията “Колеги”, освен досегашните "Семейство" и "Приятели". Това е една добра възможност за компаниите да насърчат служителите си да се движат, да бъдат на чист въздух и да заздравят връзките си като екип. 

Последвайте канала на

Novini.bg
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини