Вътрешният министър награди пожарникари в деня на професионалния им празник

  • 14 септември 2020 11:02

  • 734
  • 2
© Novini.bg

Пожарникарите отбелязват днес своя професионален празник. На специалната церемония в София се събраха много огнеборци и представители на МВР. Сред тях беше и вътрешният министър Христо ТерзийскиХристо ТерзийскиХристо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" ком. Николай Николов, предаде репортер на Novini.bg

Близки на служителите също присъстваха на събитието, сред тях бяха и деца на пожарникари. 

В началото на церемонията бе отслужен водосвет за здраве. Беше почетена и паметта на загиналите в изпълнение на службата си. 

Празникът на пожарникарите ще бъде отбелязана и в други градове на страната.

В речта си вътрешният министър изтъкна значимостта на работата на пожарникарите. 

"Ежегодно реагира на над 50 000 сигнала, при които нашите съграждани имат нужда от помощ и подкрепа. Нека отдадем почит и на колегите, които са загинали в изпълнение на служебния си дълг", отбеляза Терзийски.

За своята работа бяха нагредени и 326 служители на ГД ПБЗН. Някои от отличията бяха връчени от министъра на вътрешните работи. Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите. Гостите запалиха и свещ в параклиса. Събитието завърши под звуците на духовия оркестър.

Сн. Novini.bg

След Освобождението на България през 1878 г., при изграждането на обществените институции и новата администрация, организирането на противопожарната охрана на селищата се възлага на общините. Завареният начин за водене на борба с пожарите от тулумбаджии е неефикасен и това налага да се вземат сериозни мерки за усъвършенстване на тази дейност.

Една от първите същински пожарни команди е създадена през 1878 г. в София. По искане на софийския полицеймайстер, руския капитан от гвардията Скугуревски, Общинският съвет на заседанието си на 25 юни 1878 г. се занимава с въпроса за набавяне на нужните противопожарни инструменти и снаряжения.

Последвайте канала на

Novini.bg
734 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ами че

2020.09.14 | 12:35

2
БОРИСОВ ГИ ПОЗДРАВИ, А ИМАМЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТ ДА ГО НАПРАВИ,
не

2020.09.14 | 11:09

1
не видях главния пожарникар. стига се е правил на строител и да обикаля пътищата като разводач, ами да отива при своите.

Добави коментар

Водещи новини